НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Музей в Балтимор създава център посветен на Анри Матис през 2021 (30.07.2019)
 В своеобразен исторически обрат, Музеят на изкуствата в Балтимор става дом на онова, за което се смята, че е най-голямата и най-пълна колекция от произведения на Анри Матис. Сега тази институция се надява да се превърне в "епицентър на науката" за френския художник със създаването на център за изследване на неговите творби, който предстои да бъде открит през 2021 г., заяви Кристофър Бедфорд, директор на музея.

Музеят има над 1200 произведения на Матис, много от тях са получени през 1949 г. от завещание на две сестри колекционери от Балтимор - Кларибел и Ета Конус, които са натрупали около 500 творби, включително известната „Blue Nude“ (1907 г.) и „Large Reclining Nude”(1935). Оттогава музеят е придобил още 700 други произведения на художника.

Новото съоръжение с площ 3 500 квадратни метра – „Център за изследвания на Матис Рут Р. Мардер“, е подкрепен от подарък от 5 милиона долара от фонд „Рут Карол“. (Мардер, филантроп и създател на фонда.) Центърът, който ще поеме част от първия етаж на музея, ще предлага нови изложби и симпозиуми, но основната цел ще бъде „установяване на доверие в институцията“. „Това, което наистина създаваме, е нещо като мозъчен тръст, фокусиран върху Матис“, в партньорство с „Центъра за усъвършенствано изследване на визуалните изкуства“ (CASVA), изследователски институт в Националната галерия във Вашингтон. Джей Фишър, учен специалист по Матис и дългогодишен уредник в Музея на изкуствата в Балтимор, ще служи като първи директор на центъра.

Ив-Ален Буас, експерт по Матис, каза, че центърът може значително да разшири историческите данни за живота и наследството на художника, които, изненадващо, съдържат значителни дупки. „За разлика от Пикасо, който наистина е изучаван изключително много, библиографията за Матис не е огромна“, каза той. „Със сигурност е написано малко за десетилетието от, да речем, 1925 до 1935 г.“

Отчасти това е, защото архивите на Матис остават в семейството му. „Те нямат ресурси да помогнат на всички учени, които идват да искат материали“, каза господин Бойс. „Ако центърът може да помогне за осигуряване на достъпност на материалите, би било много полезно.“

.
.
.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!