НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Трейси Емин и Едвард Мунк със съвместна изложба в Осло и Лондон (20.08.2019)

 Изложба, обединяваща творбите на Трейси Емин и Едвард Мунк, ще отвори в новата сграда на музея на Мунк в Осло следващата пролет, а през ноември 2020 г. изложбата ще се премести в кралската академия на изкуствата в Лондон.


Емин, една от британските художнички носител на наградата Търнър, признава, че дори не е могла да си представи, че някой ден нейна изложба ще се проведе в Кралската академия на изкуствата. „И още повече, в живота си не бих повярвала, че ще имам късмета да излагам с моя герой Мунк!“, казва художничката.

Подробности за подготовката на изложбата все още не са разкрити, но се очаква тя да бъде изградена върху паралели между творчеството на Емин и Мунк, които са успели да постигнат голямо майсторство в изразяването на различни човешки състояния, често болезнени и тревожни. Трейси Емин се влюбва в Мунк благодарение на „Ревност“ - картина, базирана на личните му преживявания. „По онова време си мислех, че за мъж от началото на ХХ век да направи такова нещо е едновременно невероятно откровено, саморазкриващо се и дръзко“, заявява тя за вестник „
Independent“ преди няколко години.

Ако Емин избира произведенията на Мунк, които ще бъдат включени в изложбата, както е било през 2015 г. за изложбата на Егон Шиле във Виенския музей Леополд, тогава тя ще има богат избор. Колекцията на музея Мунк съдържа 45 хиляди предмета, прехвърлени в Осло според волята на художника след смъртта му през 1944 г., включително 1100 картини, 6800 скици и 18200 графични произведения.

За Емин изложбата в Кралската академия ще бъде един вид завръщане у дома в няколко значения. Тя е приета в академията през 2007 г., а от 2011 до 2013 г. преподава рисуване в училището към академията. Тук за първи път шумно заявява за себе си с инсталацията - шатра „Всички, с които спах. 1963-1995 г.“ (1995 г.) на резонансната изложба на Чарлз Саачи „Сензация“, благодарение, на която обществеността запомни имената на много от „младите британски художници“.

Отдалечавайки се от провокативността на ранното си творчество, през последните години Емин се занимава главно с живопис, а отскоро създава бронзови скулптури, една от които ще бъде инсталирана в близост до музея на Мунк на острова музей през септември 2020 г. Монументалната скулптура „Майка“, изобразяваща жена, коленичила, е избрана на база на резултатите от конкурса от шест творби на различни художници, сред които Олафур Елиасон.

Емин нарича съвместната изложба с Мунк мечта и казва: „Всичко, за което бих могла да мечтая като художник, се сбъдва. Това е невероятно. И това отчасти се дължи на факта, че правя това, което наистина обичам, а не това, което другите считат за правилно. Мисля, че затова спечелих конкурса с „Майка“.“

Новата изложбена програма на музея на Мунк се фокусира върху паралели между творчеството на Мунк и други художници, които са изследвали подобни теми в своето изкуство. Сред тях са Винсент ван Гог, Джаспър Джоунс, Робърт Мепълторп, Марлен Дюма. Новата сграда на институцията трябва да бъде отворена през май догодина в Бьорвик, крайбрежен район в централен Осло, където се намира и Операта, проектирана от архитектурното бюро Snøhetta. Държавната библиотека ще отвори врати също тук през следващата година с концептуалната работа „Библиотека на бъдещето. 2014–2114 ”на друга британска художничка - Кейти Патерсън.

Предишната изложба на Емин в Лондон се състоя през 2011 г. в Hayward Gallery – голяма ретроспектива, която обаче не включва двете най-известни творби на художничката: палатка (тя изгоря през 2004 г. по време на пожар в склада в Момарт) и „Моето легло“ (1998). Сега нейните творби могат да се видят на изложба в Orsay в Париж, където са представени редом до изложени рисунки от колекцията на музея, която самата Емин избра (до 29 септември).

best mechanical watches
.
.
.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!