НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Тайните на „Мадоната на скалите“ на Леонардо да Винчи ще бъдат разкрити на изложба в Лондон (20.08.2019)
 Изложба, посветена на картината на Леонардо да Винчи „Мадоната на скалите“, ще бъде открита в националната галерия на Лондон на 9 ноември. На изложбата ще бъдат представени резултатите от проучването, които ще позволят да се проследи какви промени е направил художникът в композицията по време на творбата.

Мудността, с която Леонардо работи върху творбите си, е широко известна. Той рисува лондонската версия на „Мадоната на скалите“ на два етапа: първо между около 1491 и 1499 г., а след това през 1506–1508 г. Анализ, извършен през 2005 г., установява промени в позата на Мадона, но за други корекции по това време може само да се предполага. Сега измененията успяват да бъдат идентифицирани благодарение на съвременните технологии – макрорентгенов-флуоресцентен, инфрачервен и хиперспектрален анализ, които позволяват да се съставят схемите на разпределение на цинк върху платното, част от състава на  боите.

В първата версия на композицията младенецът Исус и ангелът са разположени по-високо, а ангелът е с поглед насочен  към Христос, накланяйки силно главата си. Защо художникът е решил да се откаже от този вариант, все още не е ясно, но сега изследователите успяват да визуализират по-късна предварителна рисунка. Въпреки че последният вариант е много по-близо до композицията, на която накрая се спира  Леонардо, художникът прави още промени на този етап. Например главата на бебето е нарисувана под различен ъгъл, в профил, а част от предвидените къдрици на главата на ангелчето не са отразени в окончателната версия.

„Мадоната на скалите“ ще бъде пренесена от основния етаж на галерията на по-ниското ниво, където ще бъде изложена заедно с изложбата от компания 59
Productions . Експозицията ще заема всички зали на долния етаж, с изключение на галерията зa европейска живопис от XIII–XIX век.

Директорът на музейната колекция Каролайн Кембъл заявява, че тъй като голяма част от изследванията се правят зад затворени врати в работилници, лаборатории и библиотеки, този проект ще даде възможност на широката общественост да „научи за нашите открития и да види резултатите от работата ни със собствените си очи“.

Националната галерия смята, че „Мадоната на скалите“ е изцяло на Леонардо, но някои експерти смятат, че част от пейзажа може би е бил нарисуван от помощниците на художника.

Включването на този проект в изложбената програма на Националната галерия потвърждава, че тя не планира да заема „Мадоната на скалите“ за голямата изложба на Леонардо, която се подготвя от Лувъра. Съществува втора версия на картината, нарисувана между 1483 и 1486 година. Тя принадлежи на Лувъра и ще се превърне в един от ключовите експонати на изложбата в Париж (24 октомври 2019 г. - 24 февруари 2020 г.).

 

.
.
.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!