НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Монтажът на спорната скулптура „Bouquet of Tulips“ на Джеф Кунс започна в Париж (27.08.2019)
best casual watches Сега скулптурата ще бъде изложена в близост до Шанз-Елизе, след като предишното местоположение до двореца Токио бе подложено на критики.


Инсталирането на противоречивата скулптура „Bouquet of Tulips“  на Джеф Кунс (2016-2019) в Париж, вече е започнало и се очаква да бъде завършено за откриването си по време на Nuit Blanche, ежегодно събитие за изкуство на 5 октомври.

Според френския вестник Le Parisien,  две от 11-те лалета в лъскавия многоцветен букет вече са транспортирани от „Арнолд“, производител на огледално полирани метални произведения за художници, намиращ се в близост до Франкфурт. Лалетата се монтират с помощта на 80-тонен кран. Фотографирането на процеса по инсталиране е строго забранено.

Предвиденото място за скулптурата на Кунс са градските градини точно зад двореца Пети. Споразумението за местоположението отне три години поради политически спорове между бившия френски министър на културата Франсоа Нисен, кмета на Париж Ан Идалго и Жером и Емануел де Ноармонт от Noirmontartproduction, които водят преговорите от името на Кунс. Кристоф Жирар, заместник на кмета на Париж по култура, стигна до компромиса, с който процесът най-накрая стартира.

Букетът от лалета е изработен от полихромиран бронз, неръждаема стомана, алуминий и камък и се извисява на височина от над 12 м. Куунс пише през 2016 г., че е създаден като „символ на възпоменание, оптимизъм и изцеление“ след парижките терористични атаки през ноември 2015 г., при които загинаха 130 души. Въпреки това букетът предизвика спорове от самото начало.

Първоначално творбата е била планирана да бъде инсталирана между двореца Токио и Musée d'Art Moderne, но монтажът е спрян след публичен протест, включително и писмо, публикувано във френския всекидневник Libération, подписано от 23 души, сред които и бившият френски министър на културата Фредерик Митеран. Те написаха: „Поради своето визуално въздействие, гигантизъм и ситуиране, тази скулптура би разстроила сегашната хармония между колоните на Musée d'Art Moderne и Palais de Tokyo и гледката към Айфеловата кула.“

Parc de la Villette, проектиран от френско-швейцарския архитект Бернар Цуми в североизточен Париж, беше предложен от Нисен, но отхвърлен от Цуми и считан за недостатъчно централен от Кунс.

Разходите на стойност 3,5 милиона евро по скулптурата са финансирани от френски и американски спонсори.

Fonds de Paris също финансира предстояща светлинна инсталация от Олафур Елиасон на Триумфалната арка, струваща 3 милиона евро, която се очаква да бъде пусната в началото на 2020 г.

.
.
.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!