НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
В ПАМЕТ НА ЕДНА ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНА НОВАТОРКА (08.10.2019)
 Огромна изложба, посветена на Шарлот Периан (1903–1999) - изключителен дизайнер на ХХ век, открита във фондацията „Луи Вютон“ в Париж.  Изложбата е посветена на 20-годишнината от нейната смърт.  Шарлот Периан отдавна е считана като несправедливо останала в сянката на Льо Корбюзие или Пиер Жанерет, с които работи, обаче, тя всъщност е един от основателите на съвременния дизайн. Експозицията, разделена на 11 пространства, ви позволява да усетите значението на приноса на Периан за културата и съвременния начин на живот.

Първата от залите, посветени на нейната работа през 20-те години на миналия век, показва иновативни мебели от хромирани покрития, преосмислени в духа на естетиката на автомобилите и киното. Едно от постиженията на майсторката е напредналият по това време отказ да се създаде ексклузивен интериорен дизайн за заможни клиенти и преминаването към масово производство за жилища с ниска цена. През 30-те години, както е показано в друга стая, Периан проектира мебели, вдъхновени от природата, с опростени форми и органични извивки. Зрителят ще види как изкуството на Япония чрез посредничеството на Периан повлия на стила на интериора от 40-те години. Следващите десетилетия се илюстрират и от различни иновативни идеи на дизайнера, които сега се възприемат като класика на интериора на ХХ век.

Изложбата представя плодовете на сътрудничеството  на Периан с Льо Корбюзие, Фернан Легер и много други майстори на ХХ век. Специално за проекта бяха пресъздадени седем интериора и подготвени три видео инсталации, както и кинетична стена. Сред реконструкциите са емблематични за историята на дизайна къщи: интериорите на студиото Периан на таванското помещение на площад Saint-Sulpice (1927 г.), експозицията на Есенния салон от 1929 г., „Апартаментът на младия мъж“ (1935 г.), сглобяемата къща за скиори „Прибежище Тоно“ („Приют за бомби“ ") (1938 г.) и др.

От 400-те експоната, представени на изложбата, само половината са произведения на Шарлот Периан. Останалите 200 предмета: картини, рисунки, скулптури, мобилни телефони, керамика, текстил, фотографии - произведения на други автори, допълващи света, който тя е създала. И това е истинско съзвездие: освен Леже и Льо Корбюзие, за които би било невъзможно да се говори без да се споменава за Периан, публиката ще види произведенията на Пабло Пикасо (включително картон  на Герника от частна колекция), Жорж Брак, Робърт Делоне, Александър Калдер, Жак Липшиц,  Миро и много други важни художници и архитекти.

Водещи френски музеи и частни архиви предоставиха експонати за изложбата като Фондацията Льо Корбюзие до Френската национална библиотека и центъра на Помпиду. В проекта участват и чуждестранни музеи, включително от Япония, страната, в която дизайнерът е живял през 40-те години. Музеите на Виктория и Алберт, Музеят на изкуствата в Далас, Кунстхаус в Цюрих, Музеят на изкуствата Рейна София, Метрополитън музей на изкуствата, Музеят за модерно изкуство (MoMA) в Ню Йорк и други също споделиха неща.

Изложбата продължава до 24 февруари.

.
.
.
.
.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!