НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Музеят на модерното изкуство в Солун открива ретроспектива на Любов Попова (15.10.2019)
 Изложба от колекцията на Георги Костаки ще бъде първата голяма ретроспектива на художничката за 30 години

Гръцкият държавен музей за съвременно изкуство, наскоро реорганизиран и преименуван на „MOMus - Музей на модерното изкуство – колекция Костаки“, открива изложбата „Любов Попова: форма - цвят - пространство“, която продължава до 1 март, 2020г.

Любов Попова е една от първите жени-пионери на кубофутуризма. Чрез синтез на стилове тя работи за това, което нарича живописна архитектоника. След като творчеството и първо се свърза с изследване на импресионизма, след 1913 г. тя продължава да експериментира и допринася за развитието на руския кубофутуризъм: сливайки двете влияния от Франция и Италия.

От 1914–1915 г. нейният дом в Москва става място за срещи на художници и писатели. През 1914–1916 г. Попова заедно с други художнички авангардисти (Александра Екстер, Надежда Удалцова, Олга Розанова) допринасят за двете изложби „Knave of Diamonds“ в Петроградския трамвай V и „0.10“ в Москва.

Анализът на кубофутуристичния стил на Попова също предполага афинитет към творчеството на Фернан Леже, чиято геометрия на тръбни и конусовидни форми в поредицата му от картини от 1913–1914 г. е подобна на тази в картините на Попова.

Експозицията представя около 230 експоната - почти всички произведения и архивни материали са от колекцията на гръцкия музей. Руски музей не участват в изложбата, но произведения на Попова от частни колекции са пренесени в Солун. По-конкретно става въпрос за картините „Мост. Ивановское” (1908), „Пейзаж с женски фигури”(1908) от колекцията на Ирина Правкина, „Ябълки и драперии“ (1911–12) от колекцията на Ивета и Тамаз Манашерови, „Дърво” (1911) от колекцията на семейство Сарабянови. Кураторският състав за изложбата е международен: Мария Цанцаноглу, Андрей Сарабянов, Кристина Краснянска и по-младата кураторка Ангелики Харисту участват в подготовката на проекта.

Като част от изложбата, ще се проведе кръгла маса, посветена на Попова, а също така ще бъде показано и представлението на националния театър на Северна Гърция по текстове на Даниел Хармс.

Изложбата ще е първата от серия руски ретроспективи, които ще бъдат посветени на художниците-авангардисти, представени в музея.

.
.
.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!