НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Петър I, първи във всичко: покровител на изкуствoтo, колекционер и дори художник (26.11.2019)
200 редки експонати ще бъдат събрани в изложба в музеите на московския Кремъл, от 29 ноември до 8 март.

Музеите на московския Кремъл честват два предстоящи юбилея на Петър I с тази изложба: след две години ще изминат 300 години от приемането на титлата император, а след три години - 350 години от рождението му. Темата за изложбата е избрана да предизвиква интерес, тъй като никой все още не е представял Петър Велики като покровител на науката и изкуството, колекционер и още повече като художник. Въпреки че всички знаят за неговата просветителна дейност и факта, че той основава първия руски обществен музей - Кунсткамера в Санкт Петербург, последният раздел от изложбата е посветен на нея и на личната колекция на монарха - неговия кабинет в Москва.

Тук са показани различни експонати - от колекция на китайски порцелан и механични играчки до стругове, на които работи Петър и изработва модели за медали и релефи. Като художник императорът е представен и от създадените от него гравюри.

Изложбата започва с раздел на нещата, с които Петър е бил заобиколен в детството си в Москва - държавни регали, посланически дарове, ценни предмети от далечни земи. Следващият раздел разказва за пътуванията зад границата на Петър, където той се среща с европейските музейни колекции в Англия и Холандия. Там владетелят осъзнал колко важни са музеите за просвещението на поданиците си. Този раздел е създаден с участието на Амстердамския музей и Националния морски музей на Великобритания в Гринуич. Двете основни морски сили  тогава не само дават на руския цар разбиране за това как да изгради флот, но и го запознават с най-важните научни постижения. В Гринуич Петър посещава местната обсерватория, където разговаря с астронома Джон Флемстид, а в Лондон взема уроци по математика и астрономия.

С подкрепата на музея „Зеления свод“ в Дрезден е съставен раздел посветен на кунсткамерата на саксонския курфюрст Август Силния, който е бил приятел на Петър. Тук са показани мемориалните предмети на двамата монарси и техните подаръци един към друг. Намерението на Август да превърне съкровищницата на предците му в музей, очевидно повлиява на решението на Петър да отвори своя кунсткамера.

Държавният Ермитаж и Музеят на антропологията и етнографията също участват в уникалната изложба. Общо 200 експоната са изложени в изложбените зали на Успение Богородично и Патриаршеския дворец.

.
.
.
.
.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!