НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
„Рождество“ на Банкси във Витлеем - с дупка от куршум (30.12.2019)
Най-новото произведение на графити артиста Банкси, което изобразява сцената на Рождество Христово, бе открито в хотел във Витлеем. Творбата показва сцената на Рождество с Мария и Йосиф и бебето Исус, но вместо звезда, надвиснала над яслите, има голяма дупка от куршум, пронизваща внушителна сива стена, част от инсталацията.

Произведението се е появило в хотел Walled Off, който разполага с изглед към граничната стена в разделения град и който Банкси популяризира. Открит преди две години, той е обявен за „хотелът с най-лошият изглед в света“ и е изпълнен с оригинални произведения на изкуството дело на графити художника.

„Любовта“ и „мира“ са изписани на английски и френски език върху бетонните блокове на инсталацията, а три големи опаковани подаръка са на преден план. "Това е рождество", каза управителят на хотела Уисам Салсаа, след като произведението беше инсталирано. „Това е чудесен начин да разкажете историята на Витлеем, коледната история, по различен начин - да накарате хората да мислят повече“ за това как палестинците живеят тук.

Акцентът в хотела е стая № 3, известна като "Banksy's Room", където гостите спят в легло под произведение на изкуството на Банкси, показващо палестинец и израелец, които се бият с възглавници.

Банкси е известен с това, че прави политически изявления с графитите си и е ангажиран с проблемите между Израел и Палестина. При едно тайно посещение в Палестина той рисува момиче, което е изтеглено нагоре от куп балони, на разделителната стена и се смята, че е влязъл в Газа, за да нарисува четири улични графита, включително един на който е изобразена гръцката богиня Ниобе, чиито деца са убити от Аполон и Артемида, в развалините на разрушена къща.

Самоличността на най-известния в света графити художник остава загадка и той не присъства по време на откриването на най-новата си творба.„Банкси се опитва да бъде гласа на онези, които не могат да говорят“, каза Салсаа и добави, че „създава нов модел на съпротива чрез изкуството“.

Традиционните коледни празници във Витлеем ще се проведат следващата седмица в църквата, построена на мястото, където християните вярват, че Исус е роден.

.
.
.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!