НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Най-очакваните изложби през 2020 г. по света (07.01.2020)

Рафаело

Национална галерия, Лондон

 

Изложбата на Рафаело в Националната галерия в Лондон обещава да бъде една от най-големите в историята. За нея се планира да бъдат показани ключови творби от Лувъра, Ватиканските музеи и галерията Уфици. Сред обещаните са „Мадона с младенеца и Йоан Кръстител“ (1508 г.) от музея на изящните изкуства в Будапеща, известна още като „Мадона Естерхази“ и „Мадона Теранова“ (1504–1505 г.) от колекцията на държавните музеи в Берлин. И двете картини ще бъдат изложени заедно с шедьоври от собствената колекция на Националната галерия като „Мадона с карамфили“ (1506–1507). Общо музеят се надява да събере около 30 картини на Рафаело, приблизително 20 от които ще бъдат предоставени от други институции. Освен това изложбата ще представи важни рисунки на художника, включително скица „Главата на апостола“ за „Преображение Господне“ (1518–1520) попаднала в Англия през 16 век и включена в колекцията на замъка Чатсуърт. През 2012 г. тя беше продадена на търг на Сотбис за рекордните £ 29,7 млн. Скицата ще дойде на изложбата от частна колекция в Ню Йорк. Експозицията ще обхване творчеството на Рафаело в цялото му многообразие: освен живопис и рисунки, ще представи своите преживявания в областта на археологията, архитектурата и поезията, както и печатни графики, скулптури и декоративно изкуство. През 2020 г. ще се проведат няколко изложби, посветени на 500-годишнината от смъртта на Рафаело, включително още една голяма - в Папските конюшни в Рим (3 март - 2 юни).

3 октомври 2020 г. - 24 януари 2021 г.

 

Шедьоври от Националната галерия в Лондон

Национален музей на изкуствата, Осака

 

За първи път в историята „Слънчогледи“ (1888 г.) на Винсент ван Гог ще пристигне в Япония - заедно с още 60 картини от колекцията на лондонската Национална галерия. Това е най-големият брой произведения на изкуството, които някога са били на изложба в друг музей. Японските зрители, както и гостите на Летните олимпийски игри, ще видят шедьоври от различни епохи, от италианския Ренесанс до ХХ век, включително произведения на Паоло Учело, Диего Веласкес, Антонис ван Дайк, Клод Моне, Уилям Търнър и Пиер-Огюст Реноар. Наред със слънчогледите на Ван Гог, изложбата ще включва такива изключителни творби като "Автопортретът на 34-годишна възраст" (1640 г.) и „Момичето на върха"(около 1670-1672 г.) на Ян Вермеер. Блокбастърът ще отвори през пролетта в Националния музей на западното изкуство в Токио (3 март - 14 юни), ще се премести в Осака през юли и след това ще отиде в Националната галерия на Австралия в Канбера (13 ноември - 14 март).

7 юли - 18 октомври 2020 г.

 

 

Кристо и Жан-Клод

Център Помпиду, Париж

 

Идеята да опаковат Триумфалната арка възниква при известния арт дует Кристо и Жан-Клод, докато те живеят под наем в малък апартамент наблизо. Мечтата им ще се сбъдне през есента на 2020 г., когато известният паметник ще бъде обвит в сребристосин плат и завързан с червено въже с дължина 7 хиляди метра (19 септември - 4 октомври). Преди това обаче, Център Помпиду ще бъде домакин на първата за дуета програмна изложба във Франция. В нея ще бъдат включени досега непоказвани творби като поредицата „Кратери“ (1959–1961 г.), създадена под влиянието на Жан Дюбюфе, както и проектът с парижкия Нов мост, една от най-известните забележителности, опакована от художниците.

 

След смъртта на Жан-Клод през 2009 г. Кристо продължава да работи сам, но тя все още остава негов постоянен спътник. В скорошно интервю той казва: „Тя беше много убедителна, много критична и много ми липсва. Винаги е задавала въпроси, а аз тъжа за нея през цялото време. Сега, в трудна ситуация, си задавам въпроса: какво би си мислела Жан-Клод?"

15 март - 15 юни 2020 г.

 

Артемизия

Национална галерия, Лондон

 

Кураторът на изложбата "Артемизия" Летисия Тревес заявява, че ще предложи на зрителите "всеобхватен" поглед върху Артемизия Джентилески като талантлива художница, разказвач, предприемач и "решителна, интелигентна и дълбоко увлечена от своето дело жена." Хронологично, експозицията, която ще включва повече от 30 творби, обхваща цялата 40-годишна кариера на италианския художник и според Тревес „подчертава способността й да се адаптира към различни пазари и вкусове в градовете, в които е работила“. Получавайки образование в римската работилница на баща си Орацио Джентилески, Артемизия се обявява за художник във Флоренция, връща се в Рим през 1620 г. и прекарва последните 25 години от живота си в Неапол. Неизвестният досега „Автопортрет в образа на св. Екатерина“ (1615–1617), наскоро придобит от Националната галерия, ще бъде представен за първи път до такива шедьоври от колекциите на други музеи като първото подписано произведение на Артемизия „Сузана и старейшините“ (1610) и „Юдит и Олоферн "(1611-1612 г.). Една от залите ще бъде изцяло посветена на образите на тази героиня и според куратора ще демонстрира как Артемизия „за пръв път показа традиционен сюжет от женска гледна точка“.

4 април - 26 юли 2020 г.

 

 

Марина Абрамович. След живота

Кралска академия на изкуствата, Лондон

 

Никога не знаеш какво да очакваш от изложбите на Марина Абрамович. През 1974 г., по време на пърформанса „Ритъм 0“, един от зрителите й насочи пистолет в главата й. През 2010 г. на изложба в Нюйоркския музей за модерно изкуство тя с часове гледа в очите посетителите. Какво ни очаква в ретроспективата в Кралската академия на изкуствата? Представител на музея заяви, че художникът ще бъде в Лондон през целия период на изложбата и че "точният характер на нейното присъствие все още не е определен".

26 септември - 8 декември 2020 г.

 

Ван Ейк. Оптична революция

Музей на изящните изкуства, Гент

 

Около половината от приблизително 20 известни в момента творби от Ян ван Ейк (около 1390 - 1411 г.), ще бъдат събрани в Гент на най-голямата изложба на фламандския художник. Изложбата ще включва няколко наскоро реставрирани творби, включително външните капаци на олтара в Гент (1432 г.) и „Портрет на Бодуен де Ланоа“ (около 1438-1440 г.), който ще пристигне направо от реставрационния отдел на Берлинската картинна галерия. Посетителите на изложбата също ще имат уникалната възможност да видят заедно двете версии на „Мадона при фонтана“ - 1439 от Кралския музей на изящните изкуства в Антверпен и 1440 от колекцията Frick в Ню Йорк. Изложбата ще бъде допълнена от много събития в рамките на проекта „Фламандски майстори“ - поредица от три годишни програми, посветени на различни художници.

1 февруари - 30 април 2020 г.

Рафаело Санцио да Урбино е италиански художник и архитект от Флорентинската школа
Рафаело Санцио да Урбино е италиански художник и архитект от Флорентинската школа
„Слънчогледи“ (1888 г.) на Винсент ван Гог
„Слънчогледи“ (1888 г.) на Винсент ван Гог
проект за опаковане на Триумфалната арка, Кристо и Жан-Клод
проект за опаковане на Триумфалната арка, Кристо и Жан-Клод
автопортрет като Св. Екатерина, Артемизия Джентилески
автопортрет като Св. Екатерина, Артемизия Джентилески
Марина Абрамович
Марина Абрамович
„Мадона при фонтана“, Ян ван Ейк
„Мадона при фонтана“, Ян ван Ейк
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!