НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Египетска мумия на жрец „проговори“ (28.01.2020)
 Когато е бил жив, Несямун е бил египетски свещеник, който пеел и прокламирал думи за поклонение в храма Карнак в Тива. След смъртта му той е ритуално мумифициран и запечатан в ковчег с надпис „Несямун, истината на гласа.“ Сега, след около 3 000 години в отвъдното и с помощта на 3-D принтиран гласов тракт, Несямун отново може да бъде чут.


„Той има това желание гласът му по някакъв начин да продължи към вечността“, казва Дейвид Хауърд, учен изследващ речта в университета в Лондон -  Royal Holloway. 
Д-р Хауърд и неговият екип използват CT скенер, за да създадат 3-D принтната версия на устата и гърлото на Несямун. Те я комбинират с електронен ларинкс, за да реконструират звука, който би излязал от гласовия му тракт, ако той оживее отново.

Досега екипът е синтезирал само един звук от мумията, който наподобява гласните звуци „ах“ и „ех“, чути в думите „
bad“ и „bed“. Но откритието, публикувано в четвъртък, може да бъде основата за пресъздаването и слушането на гласа на древен човек.

През септември 2016 г. служителите в градския музей в Лийдс в Англия, където Несямун пребивава през последните 200 години, откарват мумията до близката болница, за да бъде направено компютърна томография (СТ сканиране). Сканирането показа, че голяма част от гърлото му е останало непокътнато. „Действителният процес на мумификация беше ключов тук“, казва Джоан Флетчър, египтолог от Университета на Йорк в Англия. „Превъзходното качество на консервиране, постигнато от древните балсами, означаваше, че гласовият тракт на Несямун все още е в отлична форма.“

С помощта на компютърната томография, екипът отпечатва 3-D копие на гласовия тракт на Несямун между ларинкса и устните. След това д-р Хауърд взема високоговорител, подобен на този, използван в камионите за сладолед, изважда частта на клаксона и го заменя с 3-D отпечатания гласов тракт. Той също свърза високоговорителя към компютър, който му позволява да създаде електронна форма на вълната, подобна на тази, която се използва в обикновените синтезатори на реч. Това създава подобие на изкуствен ларинкс. Използвайки компютърния софтуер, той може да генерира звук, който да преминава през високоговорителя и в 3-D отпечатан гласов тракт, създавайки гласните звуци на мумията.

„Той със сигурност не може да говори в момента“, каза д-р Хауърд. „Но мисля, че е напълно правдоподобно да предположим, че един ден ще бъде възможно да се пресъздадат думи, които да бъдат толкова близки, колкото биха звучали в действителност.“

Д-р Хауърд каза, че в бъдеще екипът може да модифицира компютърния софтуер, така че да съответстват на елементи като размера и движението на езика и позицията на челюстта.


Ако това стане, може би мумията би могла да рецитира за посетителите на музея думите му към Нут, древноегипетската богиня на небето и рая: „О, майко Нут, разпере крила над лицето ми, за да можеш да ми позволиш да бъда като звездите, които не познават унищожение, като звездите, които не познават умора, (и) да не умра отново в гробището.“
Пиеро Коси, учен по речта от Института за когнитивни науки и технологии в Италия, който е част от екипа, който реконструира гласа на Ötzi снежния човек през 2016 г., каза, че работата е интересна, но спекулативна.

„Дори да имаме точното 3-D-геометрично описание на гласовата система на мумията, няма да можем да възстановим точно неговия първоначален глас“, казва той.

Кара Кууни, египтолог от Калифорнийския университет в Лос Анджелис, каза, че работата може да има потенциал и е заинтересувана от това как може да се използва в бъдеще.

.
.
.
.
.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!