НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Гоблените на Рафаело ще бъдат изложени до творбите на Микеланджело в Сикстинската капела (18.02.2020)
Womens Watches Музеите на Ватикана, до 23 февруари, предлагат рядка възможност да видите десет от тъканите гоблени на Рафаело в Сикстинската капела, за където първоначално са създадени. Гоблените ще бъдат изложени без витрини, заобиколени от стенописи на старозаветни и новозаветни теми, създадени от най-големите италиански художници от XV век: Ботичели, Гирландайо, Перуджино и Синьорели и под известния таван на Микеланджело, завършен през 1512 година.piaget replica

По поръчка на папата, Рафаел създава поредица от сцени с деянията на апостолите Петър и Павел, на базата на които са изтъкани гоблени в работилницата на Петър Кук ван Алст. Тези скици, известни като картони на Рафаел, са част от британската кралска колекция и са изложени в музея Виктория и Албърт. Самите гоблени обикновено се излагат в зала Рафаел във ватиканската пинакотека зад стъкло, което е необходимо, за да се гарантира тяхната безопасност, но разочарова, когато се опитвате да ги разгледате по-добре.

Папа Лъв X за първи път вижда творбите в деня на Свети Стефан - 26 декември 1519 година. Гоблените със своята драматична композиция и големи изразителни фигури предизвикват смут. Тогава те толкова повлияват на церемонията на ватиканския майстор Пари де Граси, че той казва: "До Страшния съд няма да има нищо по-красиво на земята."

Скъпоценните гоблени са окачвани само на големи празници, така че е възможно, това да е първият и последен път, когато самият Рафаел ги вижда в параклиса: по-малко от четири месеца по-късно художникът умира на 37-годишна възраст.

През 2020 г. се провеждат няколко изложби, посветени на 500-годишнината от смъртта на Рафаело, включително в Папските конюшни в Рим (3 март - 2 юни) и в Националната галерия, Лондон (3 октомври – 24 януари 2021 г.).

.
.
.
.
.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!