НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Ретроспекция на Марсел Дюшан в музея Хиршхорн, Вашингтон (26.02.2020)
 Колекцията от произведения на Дюшан, някога дарена на музея във Вашингтон от Барбара и Аарон Левин, е една от най-добрите в света.
https://www.bagesfutbol.net/

 Когато зелена кутия, изработена от изкуствена кожа, привлича окото на колекционерите Арън и Барбара Левин в галерията на Шон Кели в Ню Йорк в началото на 2000-те, те не са подозирали, че купуването й ще бъде първата стъпка към създаването на колекция. Автор на кутията е Марсел Дюшан, който я нарича La boîte-en-valise - „Кутия в куфар“ (1935-1941 / 1969 г.), съдържаща колекция от ръчно изработени миниатюрни копия на 68 негови творби. С течение на времето към кутията са добавени почти 40 произведения на Дюшан от различни времена: рисунки, готови изработки и други произведения, които през 2018 г. съпрузите Левайн даряват на музея на Хиршхорн. Според уредника на музея Евелин Ханкинс те са „събрали една от най-добрите колекции на Дюшан“. Тази година музеят реши да отбележи своята 18-годишнина с изложба, посветена на живота и делото на френския художник.

Изложбата е замислена като своеобразен наръчник за кариерата на Дюшан, започвайки от една негова ранна рисунка през 1908 г., изобразяваща сестра му, и завършваща с творби от 60-те години. Експонатите включват известните ready made "Закачалка за шапки" (1917-1964), "Гребен" (1916-1964), както и две версии на мустака „Мона Лиза“ - L.H.O.O.Q. Представени са и редица произведения, които Дюшан създава с Ман Рей, включително The Generation of Dust (1920) и Anemic Cinema (1926).

Шахът, по който Дюшам е толкова запален, не е забравен. Изложбата включва известната снимка на Джулиан Уасър, в която художникът играе шах с голия модел Ева Бабитс и дори са поставени две шахматни дъски, ако посетителите изведнъж искат да играят на самата игра. Други снимки на Дюшан включват снимки на Анри Картие-Брессон и Даяна Арбус, също класици.

.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!