НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
ГАЛЕРИИ И МУЗЕИ ОГРАНИЧАВАТ ПОСЕЩАЕМОСТТА В СВОИТЕ ИЗЛОЖБИ (10.03.2020)
 herrenuhren leder Френският министър на културата Франк Ристър е дал положителна проба за коронавирус и е останал в дома си в Париж, но "се справя добре", съобщи в понеделник кабинетът му. Паралелно с това най-посещавания музей в света - Лувърът обяви, че ограничава влизането в галериите, тъй като във Франция бяха отменени множество събития и концерти заради новия коронавирус.

Само хората, които вече са резервирали билет онлайн, или тези, които обикновено се възползват от безплатен вход, ще бъдат допуснати до забележителността в Париж, заяви музеят. Ограничението идва след като миналата седмица огромният музей бе принуден да се затвори за два дни, когато персоналът отказа да работи заради страх за здравето си.

Новия пик на коронавирус в Италия накара правителството да затвори спортните зали, басейните, музеите и ски курортите. Новите мерки, които се прилагат и за изложбата на Рафаело в Рим и за известната туристическа дестинация Венеция, ще продължат поне до 3 април. XVII Венецианско биенале за архитектура, което трябваше да започне на 23 май, е отложено - сега събието трябва да започне на 29 август и да продължи три месеца, до 29 ноември

 

 

В своята официална страница Националната галерия обяви, че в съответствие с издадената от министъра на здравеопазването Кирил Ананиев заповед № РД-01-117/08.03.2020 във връзка с регистрираните случаи на COVID-19 на територията на България, Националната галерия ограничава посещаемостта в своите филиали.

Отменя се обявеното за 10 март официално откриване на изложбата на Карлес Сантос „Страст по минимализма“ в Софийски арсенал – Музей за съвременно изкуство. Изложбата ще бъде отворена за зрители от 11 март до 3 май 2020. Изложбата представя забележителното  мултидисциплинарно изкуство на испанеца Карлес Сантос - всеобхватен артист, който се движи между непокорството и социалната критика и чиято траектория е наситена с творчески, естетически и идеологически отправни точки..

Публиката все пак ще има възможност да види и творби, посветени на Карлес Сантос от големи фигури в изкуството. Антони Тапиес прави обложката за една плоча на Сантос, а Жозеп Гиноварт изразява почитта си към него със серия гравюри.

Сантос композира музиката за церемониите при откриването и закриването на олимпийските игри в Барселона през 1992 и за откриването на Биеналето на изкуствата във Валенсия през 2001. Носител е на Националната награда на Испания за музика през 2008 и на многобройни други отличия.

Препоръчителни са само индивидуални посещения на експозициите в Двореца, Квадрат 500, Музея за християнско изкуство, Софийски арсенал – Музей за съвременно изкуство, Музея на социалистическото изкуство и къщите музеи.

 

Галериите на СБХ, също отменят две официални откривания на изложбите на Дончо Захариев в изложбената зала на СБХ „Райко Алексиев“ (12 март) и на Гергана Николова в галерия-книжарница „София прес“ (10 март).

Дончо Захариев е добре познат на публиката от многобройните си самостоятелни изложби и участия в колективни прояви както на групата на пернишките художници, така и на национално и международно ниво. 

В предстоящата изложба Дончо Захариев ще представи около 40 картини. Като контрапункт на спокойното, меланхолично настроение в голямоформатните платна той ще нареди и по-малки, експресивни, показващи една друга, динамична и вълнуваща по различен начин страна на творчеството си.

Самостоятелната изложба “SCHEIN” на художничката Гергана Николова ще представи нова серия от творби, създадени през последната година. Централно място в произведенията заема експериментът - като част от работния процес, но и като отправна точка за комуникация със зрителя чрез неговите интуитивни търсения. Накъсаните образи, изборът на цветове и противопоставянето между светлина и мрак, поставят аудиторията в диалог с творбите на художничката и със собствените си интерпретации.

Двете изложби, както и тази на „ Шипка“ 6 (МИНИМАЛИЗЪМ BG), остават отворени за посещение.

.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!