НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Дамската чанта като произведение на съвременното изкуство (21.10.2021)
 Фондация Ruarts (Москва) откри изложба с 90 художници от различни страни, които са създали свои собствени версии и интерпретации на легендарната чанта Lady Dior в различни техники - от скулптура до фотография.

Преди четвърт век принцеса Даяна от Уелс посещава Париж за ретроспекцията на Пол Сезан в Гран Пале. Първата дама на Франция, Бернадет Ширак, й подарява черна чанта Dior. Това е напълно нов модел, който е бил тайно разработван в продължение на няколко години. Даяна високо оценява подаръка и го използва доста често, благодарение на което чантата попада в обективите на фотографите. Когато Dior пуска модела в производство, биват продадени 200 хиляди копия само през първите две години. Днес чантата се нарича Lady Dior. Тя все още е обект на желание за много клиенти и гордост за професионалистите, които я създават. Чантата се състои от 144 части, има златни или сребърни ключодържатели с букви от логото на Dior и може да бъде изработена от кожа, кадифе, сатен, крокодилска кожа, туид и други материали.

Около Lady Dior се създава култ: заснети са няколко мини филма за всички етапи от производството й, поредица от видеоклипове What’s Inside Lady Dior Bag? (известни актриси разказват какво има в чантите им) и се създава титлата „посланик на Lady Dior“ - по различно време такива са били Моника Белучи, Карла Бруни и Марион Котияр.

От 2011 г. изложбата "Lady Dior As Seen By" обикаля света, показвайки произведения на изкуството, вдъхновени от легендарната чанта. Компанията внимателно подбира художници от различни страни с обещаващ творчески потенциал. Това могат да бъдат титулувани майстори или много млади таланти. На всеки от тях Dior дава свобода на изразяване и гарантира абсолютно прецизно производство.

Изложбата вече е била в Банкок, Берлин, Милано, Токио и Шанхай. Тя стига и до Москва, където ще остане до 30 ноември. Сред участниците са художничката от Лос Анджелис Невин Махмуд, испанката Кристина де Мидел, американецът Джим Голдбърг и др. Специално за московската изложба са привлечени седем руски майстори: възпитаник на Далекоизточната държавна художествена академия, Даниил Антропов, Анастасия Прахова, която работи с широк кръг от медии, уличният художник Евгений 0331s, дизайнерска група 01111011 Studio, както и фотографите Александър Егоров, Алексей Киселев и Даша Трофимова.

 

В допълнение, дизайнерката Олга Солдатова и Recycle Group отдавна участват в пътуващата изложба; чантата им бе показана на изложбата "Dior: Под знака на изкуството" в Музея за изящни изкуства Пушкин преди десет години. Андрей Блохин и Георги Кузнецов говорят с ентусиазъм за сътрудничеството си с Dior: майсторите на компанията могат да въплътят всяка, най-фантастичната концепция. Изложбата може да бъде видяна във фондация Ruarts до 30 ноември.

 

Целта на изложбата е да покаже връзката на марката Dior с високото изкуство. Основателят на компанията, Кристиан Диор, е очарован от изящното изкуство още от дете, той е приятел с художници, музиканти, режисьори и хореографи и през живота си е събрал отлична колекция от произведения на изкуството. Богатият културен бекграунд, който има му позволява да създаде модната марка на века.

.
.
.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!