НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Френска арт фондация планира мобилен музей на борда на катамаран за 32 милиона евро (29.10.2021)
Art Explora, създадена от технологичния предприемач Фредерик Жозе, ще пусне плавателният съд по вода през 2023 г. с обиколка из Средиземно море.

Стартирана през 2019 г. с мисия за разширяване на достъпа до изкуство, френската организация с нестопанска цел Art Explora представи най-новото си начинание: катамаран за 32 милиона евро, който служи като мобилен музей. Известна като Artexplorer, лодката в момента се строи в Ла Специя, Италия и е планирано да отплава към средиземноморието от Марсилия през септември 2023 г. Тя е обявена за един от най-големите катамарани в света.

„Морето е било инструмент за воденето на войни и търговия със стоки – защо да не го използваме като транспортьор на културата?“, казва основателят на Art Explora, технологичният предприемач и дарител на Лувъра Фредерик Жозе. „Идеята беше да се създаде музей, който да не бъде обвързан с едно място, може да се премести почти навсякъде и да се преоткрива често, тъй като няма постоянни колекции.“

В допълнение към Artexplorer, Жозе в момента наблюдава превръщането на бивш хангар за дирижабли в близост до Париж, (Hangar Y), в огромна изложбена зала, и изграждането на MuMo, пътуващ музеен камион, разработен съвместно с Център Помпиду. В продължение на темата той добавя: „В бъдеще може дори да превърнем влак в пътуващ музей.“

Дългата 46 метра и 300-тонна лодка ще има капацитет за 2000 посетители. На борда ще бъде прожектиран документален филм за Art Explora в пространството за посрещане под името "Flybridge". В централната галерия ще се помещава встъпителна дигитална изложба за представянето на жените в средиземноморието, озаглавена "Икони" и водена от Ноеми Даусе, куратор по археология в Лувъра в Абу Даби. Друга зала ще бъде запазена за дигитално изкуство.

Входът ще бъде безплатен и посетителите ще бъдат насърчавани да се запишат предварително чрез Art Explora Academy, нова цифрова платформа, посветена на курсове по история на изкуството на френски и английски език, с образователни видеоклипове, разработени в тясно сътрудничество с университета в Париж-Сорбоната.

Лодката има и пет каюти, в които гостите могат да останат. „Това не е студио за творчески престои, но художниците могат да бъдат поканени да намерят вдъхновение на борда“, казва Жозе.

Музеят все още търси дестинации. Сред около 15-те спирки, които трябва да бъдат потвърдени, някои ще продължават по-дълго и ще бъдат придружени от програма със събития, разположени временни павилиони на брега, организирана съвместно с местните културни институции. „Нашата цел не е да изнасяме само западната култура“, казва Жозе. „Искаме да играем важна роля и в популяризирането на местните художници".

В момента могат да бъдат видени два модела на катамарана, по-малкият в Лувъра в Париж, по-големият на Експо 2020 в Дубай, където Art Explora беше избран за излагане във френския павилион. Експото се очаква да привлече около 25 милиона посетители за шест месеца. „На какво по-добро представяне можем да се надяваме, за да развием марката си?“, казва Жозе.

.
.
.
.
.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!