НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Дубай Експо 2020 (07.10.2021)
 Дубай откри световното изложение с екстравагантна церемония, в която характерният за изложбения комплекс купол бе облян в светлина – символ за надеждите на града, че изложението ще привлече туристи.

След проблеми с транспортирането, копията на Панагюрското и Варненското златни съкровища вече са изложени в българският павилион. Проектиран от арх. Александър Брайнов, павилионът е описан като център, демонстриращ мобилност, напредък и развитие заедно с фолклор, традиции, история, високотехнологични постижения. Според презентацията на щанда, той се състои почти изцяло от екрани, на които ще се прожектират "спиращи дъха" видеа.

Дубай Експо 2020, което се провежда в Обединените арабски емирства, след като беше отложено миналата година поради пандемията свързана с коронавирус, включва изключително интересни павилиони съчетаващи в себе си изкуството на дизайна и последните постижения на технологията. Сред тях е и британския павилион, проектиран от Ес Девлин. Първият павилион на Обединеното кралство, проектиран от дизайнерката, има кръгла фасада, направена от изпъкнали ламели, върху които се прожектират стихове с помощта на LED светлини.

На изложението бяха представени и цветните полупрозрачни соларни панели, направени от Marjan van Aubel за холандския павилион, имащи за цел да създават усещането за витражи.

Трябва да споменем и двата павилиона на Обединените арабски емирства и Катар, които са създадени от художника Сантяго Калатрава. Друг дизайн проект на Сантяго Калатрава е гръцката православна църква „Свети Николай“, която беше осветена в златисто в Ню Йорк тази седмица. Тя се изгражда като част от преустройството на пространството на Световния търговски център след терористичните атаки на 11 септември.

За пръв път световно изложение се провежда в страна от Близкия изток. Предишното Експо бе в Милано през 2015 г. Изложението е изградено от нулата върху площ от 4.3 кв. км в пустинята. След като похарчи 7 млрд. долара за комплекса, емирството се надява да привлече нови инвестиции и чуждестранни купувачи на недвижими имоти. Събитието е под наслов „Обединявайки умовете и създавайки бъдещето“.

павилиона на Дубай
павилиона на Дубай
павилиона на Великобритания
павилиона на Великобритания
павилиона на Катар
павилиона на Катар
павилионът на ОАЕ
павилионът на ОАЕ
проект на Сантяго Калатрава за гръцката православна църква „Свети Николай“, Ню Йорк
проект на Сантяго Калатрава за гръцката православна църква „Свети Николай“, Ню Йорк
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!