НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
JR, художник и активист в музея Гронингер (26.11.2021)
 От 20 ноември 2021 г. до 12 юни 2022 г. Музеят Гронингер представя „JR: Chronicles“, показваща социално ангажираната работа на графити художника JR (р.1983).

JR e най-известният уличен художник в света след загадъчния Банкси. За разлика от британеца, французинът не се крие зад завесата на анонимносттта. Неговото истинско име е Жан Рене и е роден в Париж през 1983 година. Още като тийнейджър Жан рисува първите си графити, но едва на 17 за първи път започва да покрива стените на сградите не с рисунки, а с увеличени копия на снимки, което впоследствие се превръща в негова запазена марка.

Организирана от Бруклинския музей, „JR: Chronicles“ е първата изложба на JR в Холандия и показва кариерата на художника чрез стенописи, филми, видеоклипове и архивни материали. По повод изложбата е издаден каталог „JR: Chronicles” на английски и холандски език.

Подобно на много от художниците, които днес се открояват със своята социална ангажираност, JR започва своята артистична кариера в света на графитите и скоро след това започва да се занимава с фотография. В обръщение за пресата Музеят Гронингер посочва, че музеят е една от първите публични институции в света, които разглеждат графитите като легитимна форма на изкуство и следователно започват да ги събират и излагат заедно с други художествени медии като живописта и фотографията. Така, успоредно с изложбата на произведения на JR, две галерии излагат творби на графити художници от графити сцената в Ню Йорк като NOC 167, Dondi, Blade, Quik и Phase 2, заедно със снимки на произведения на местни художници.

В областта на фотографията JR често е използвал мащабни творби, за да разкрие социални проблеми или конфликти, както когато през 2007 г. той постави огромни снимки на израелски и палестински граждани на израелско-палестинската граница. Десет години по-късно колосалната инсталация GIANTS послужи като изобличение на имиграционната политика на САЩ, показвайки невинното лице на Кикито, дете, което живее близо до границата, надничащо с любопитство през оградата.

.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!