НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Уфици се разбира с децата, музеят спуска ренесансовите си шедьоври до нивото на очите на децата (26.11.2021)
 Децата може да не харесват да обикалят из най-големите музеи в света, но от Уфици удвоиха усилията, за да гарантират, че най-малките си посетители тръгват доволни. Представен в четвъртък, UffiziKids е привлекателната нова марка, включваща съществуващите детски инициативи на музея с няколко новости. Иновациите включват цветна нова уеб страница и група от уредници, натоварени да отговарят на нетърпеливи запитвания на малки деца.

Около 1150 деца са посетили музея през 2019 г., според служители на Уфици. Чрез ребрандиране на продукцията си за деца музеят се надява да убеди мнозина да се върнат. „Ако общувате с децата по правилния начин, можете да им отворите очите за чудото на изкуството“, казва Силвия Маскалчи, координатор на образователния отдел на Уфици, пред The ​​Art Newspaper. „Искаме да направим изкуството обичайно за децата, така че когато пораснат, да си мислят: „Отивам към града, ще вляза в музея“.“

Децата са „майстори да задават трудни въпроси“, добавя Маскалчи, така че Уфици е назначил над 40 уредника като представители на децата, които ще бъдат тяхната точка за контакт по време на посещения. „За пръв път в света“, смята Малшалчи, доброволната схема е отворена за всички уредници на музея, като някои от „най-младите и най-осведомените“ членове на екипа са първите, които се регистрират. Представителите, чийто първи работен ден беше петък, изпълняват своите роли наред с нормалните си задължения за "наблюдение и посрещане". На тях са дадени специални баджове, за да могат децата лесно да ги идентифицират.

Украсена с голямо усмихнато лице (логото на UffiziKids), новата уеб страница включва съществуващи детски материали, като например работни листове за отпечатване за тематични маршрути – върху чудовища, цветя и предели (долните панели на олтарите) – и информация за подходящи за деца изложби. Crescere nell'Antica Roma, представена археологическа изложба, открита на 22 ноември, изследва древните римски представи за детството чрез изкуството. Въпреки че е замислена предимно за възрастни, изложбата включва детски функции като опростени описания на етикети, комикси и произведения, поставени на височината на очите на децата. В една свързана инициатива децата могат да играят на популярни римски игри в градините Боболи.

Създаден от Мария Фоси Тодоров през 1970 г., образователният отдел (известен като Дидактическа секция до 2015 г.) организира училищни посещения, обиколки с екскурзовод за семейства и специална помощ за хора с увреждания. „Фоси Тодороу каза, че децата трябва да гледат пределите, защото те съдържат цели светове, на които да се чудят“, обяснява Маскалчи. Буквалното свеждане на изкуството до нивото на децата остава централно за подхода на отдела. През 2019 г. музеят окачи богато детайлната Tebaide на Беато Анджелико (около 1420 г.) – любима на децата – на 65 см от земята. Попитан коя картина ще бъде спусната следващата, Машалчи отговори: "Бих искал изборът да дойде директно от децата. Може би новите представители ще ми кажат кои произведения им харесват най-много."

.
.
.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!