НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Кунстхаус в Цюрих вече е най-големия музей на изкуствата в Швейцария (03.12.2021)
Състезанието между Цюрих и Базел в областта на изкуството достигна следващ етап. След откриването на нова сграда, проектирана от британския архитект Дейвид Чипърфийлд, цюрихският Кунстхаус (Kunsthaus) се превърна в най-големия музей на изкуствата в Швейцария.

Конкуренцията между Цюрих, важен банков център, и Базел, дом на фармацевтичн гиганти, исторически винаги е била жестока. Доскоро Базел имаше предимство като традиционна дестинация за ценители на изкуството, но и тук Цюрих се опитва да не изостава.

През октомври основното крило на Кунстхаус в Цюрих, проектирано от британския архитект Дейвид Чипърфийлд, беше открито за публика. То струва 206 милиона швейцарски франка (223 милиона долара). Конструкцията, която е паралелепипед от стъкло и бетон, изглежда едновременно масивна и елегантна. Двете сгради, новата и старата, построени през 1910 г., са разположени една срещу друга на Хаймплац, образувайки ансамбъл. Те са свързани с подземен проход, където в момента се помещават творбите на художника Олафур Елиасон. Преди пандемията Кунстхаус приемаше около 300 хиляди посетители годишно - след построяването на новата сграда се очакват до 400 хиляди души.

Целта на архитектурния проект бе да превърне Хаймплац, един от най-натоварените транспортни центрове в Цюрих, в нов градски център за изкуство и образование.

Увеличава се не само площта на музея в Цюрих, но и неговата колекция. Освен временни експозиции, в новата сграда се помещават произведения на изкуството, създадени от 60-те години на миналия век до наши дни, а на втория етаж е показана прочутата колекция на Емил Бюрле, подарена на музея от наследниците на индустриалния магнат за дългосрочно ползване - около 200 експоната, включително картини на Винсент ван Гог, Пол Гоген, Едгар Дега, Клод Моне, Пол Сезан. Очаква се и редица значими произведения да бъдат заети от частните колекции на Вернер Мерцбахер и Хуберт Лозер.

„Стойността на колекцията в Кунстхаус от историческа и художествена гледна точка се е увеличила драстично през последните 15 години. Бих казал два пъти “, заявява директорът на музея Кристоф Бекер, който ще напусне поста в края на 2022 г. Вече е известно, че той ще бъде заменен от Ан Деместър, бивш критик, а сега директорка на музея на Франс Халс в Харлем, Нидерландия. „Деместър е вдъхновяващ и проницателен лидер, който ще изведе музея на следващо ниво“, коментира предстоящото назначение Ан Келер Дюбах, президент на Цюрихското художествено общество – настоятелството на музея.

.
.
.
.
.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!