НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Известно произведение на Банкси се предлагакато NFT (17.12.2021)
 Графит на британския художник Банкси ще бъде достъпен под формата на NFT. Произведението, което е известно като „Горила в розова маска“, е изпълнено преди двадесет години в Бристол, градът, в който Банкси е израснал и се е развил като графити художник в началото на 90-те години.

Компанията Exposed Walls, която стои зад инициативата е специализирана в съхраняването и обновяването на улично изкуство, също така предлага на колекционерите на NFT възможността да притежават още едно произведение на Банкси с потенциална стойност от 1 милион долара. Тази творба ще бъде обявена, когато „Горила в розова маска“ бъде разпродадена, като също така ще бъде присъдена на случаен принцип на един от притежателите на NFT-та от серията. Те ще имат избор да притежават физическото произведение на изкуството или уникално NFT, което го изобразява.

NFT-то „Горила в розова маска“ ще бъде разделено на части и собствениците ще получат сертификат за автентичност, показващ сегмента от графита, който имат. Концепцията е, че купувачите ще притежават част от историческо произведение на художника, за разлика от други платформи, които ви позволяват само да купувате „акции“ от произведения на изкуството. Фокусът е върху колекционирането, а не върху инвестирането, въпреки че като всяко друго NFT се очаква те да се търгуват на платформи като Opensea.

Всеки, който желае да придобие NFT от Банкси, трябва да се регистрира в уебсайта, посветен на продажбата. Колекционерите ще бъдат уведомени за платформата, на която ще се продава, както и номера на изданието, цената и деня на продажбата. Компанията планира да предложи серия от други произведения на Банкси под формата на NFT в близко бъдеще.

Смята се, че „Горила в розова маска“, нарисувана през 2001 г., е първият път, когато Банкси изобразява примат в творбите си и може да се разглежда като предшественик на „Devolved Parliament“ от 2009 г., който изобразява шимпанзета и орангутани, които дебатират в Камарата на общините. По това време маймуните се превръщат в повтарящ се мотив в творчеството на художника: те могат да бъдат видени да слушат музика или дори да се готвят да взривят бомба. Художникът ги използва, за да нарисува паралели между хората и техните най-близки роднини в животинското царство с цел да критикува властта, корупцията и консуматорството. Сред примерите са „Смейте се сега“ ("Laugh Now"), 2003 г., който показва маймуни носещи надпис върху дъска „Смейте се сега, но един ден ние ще бъдем начело“("Laugh now, but one day we’ll be in charge"); в друг под името „Кралицата на маймуните“, 2003 г., маимуната се използва като заместител на кралица Елизабет II.

„Горила в розова маска“ за първи път се появява на стената на бившия социален клуб в Северен Бристол на Fishponds Road, Ийстил, който по-късно се превръща в Джалалабадски културен център (джамия), където е покрит през 2011 г. През септември 2020 г. е премахнат от Exposed Walls, които сега са собственик на творбата. Уличните творби на Банкси са отделни от принтовете и произведенията върху платна, чиято автентичност се потвърждава от сайта Pest Control.

Говорител на компанията заяви: „Exposed Walls са склонни да се фокусират върху произведения, които са на ръба да бъдат загубени за историята, какъвто беше случаят с "Горила в розова маска". Нашето намерение е един ден това произведение да бъде поместено в музей."

Част от приходите от продажбата ще бъдат дарени на The Gorilla Organization и на Developing Heath and Independence (DHI), благотворителна организация, която помагат на хора в неравностойно положение и тези, живеещи в периферията на обществото, да променят живота си.

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!