НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Италия изтегля 100 произведения от големите музеи и ги изпраща в регионални институции, където са показвани преди това (17.12.2021)
 В усилията си да децентрализира огромното си държавно наследство, Италия ще изтрие праха на 100 картини, скулптури и археологически артефакти, скрити в музейни складове, и ще ги преразпредели равномерно в цялата страна чрез поредица от отдавания на заем.

Като част от така наречения проект „100 opere tornano a casa“ ("Сто произведения се завръщат у дома"), творби от 14 от най-престижните държавни музеи в Италия – включително галериите Уфици във Флоренция, миланската Pinacoteca di Brera и Националния археологически музей в Неапол – скоро ще обогатят колекциите на по-малко известни държавни музеи, разположени из целия полуостров.

Целта е да се запознае отново публиката с отдавна забравени художествени богатства, много от които имат исторически връзки с териториите, където ще бъдат показвани. „Само 10% от наследството на Италия в момента е на показ“, казва говорителят на Дарио Франческини, министър на културата на Италия - „Правим нашите по-малки музеи малко по-големи и насърчаваме повече хора да ги посещават."

Проектът започна в събота, когато два пейзажа на бароковия художник Салватор Роза (1615-1673) бяха транспортирани от Националната галерия за древно изкуство в Рим до Националния музей в Матера. Вчера шест картини на художници от 16-ти и 17-ти век, включително Джовани Баглионе и Кристофоро Ронкали, бяха преместени от миланската Pinacoteca di Brera в Националната галерия Марке в Урбино и Палацо Алтиери в Ориоло Романо.

Общо 36 произведения ще бъдат преместени през тази седмица и началото на следващата година след коледната ваканция. Междувременно служители на министерството и директори на музеи финализират решенията кои произведения да бъдат включени във втората партида творби, които ще бъдат преразпределени от следващата пролет, казва говорителят.

Проектът се разработва от 2015 г., когато служители на министерството и директори на музеи започнаха да съставят база данни от 3652 произведения от 90 държавни музея, които бяха счетени за подходящи за преместване. Министерството е отпуснало 1 милион евро за реставрация на някои от 100-те произведения, транспортни такси и реорганизация на музейните експозиции, с цел творбите да могат да бъдат премесени.

Държавните музеи на Италия в момента имат около 480 000 експонирани произведения в сравнение с 4,5 милиона в хранилища, според данни на министерството. Инициативата за преразпределение в крайна сметка може да бъде разширена, за да включи хиляди творби, казва говорителят на министерството.

Много от първоначалните 100 произведения ще бъдат върнати на териториите, където някога са украсявали благородни вили или църкви. Скулптурната група „The Gladiator Killing a Lion“, която включва римски торс на Мирта, върнат от музея на Гети на Италия през 1999 г., и лъвска глава, открита от карабинерите през 2016 г., ще бъде преместена от археологическия парк на Остия Антика във Вила Джустиани в Баса Романо, където някога са украсявали езерце.

Като част от проекта, министерството и Rai, италианската национална обществена телевизия, ще продуцират документална поредица, разказваща за възстановяването и преместването на някои от 100-те произведения. Снимките на основния 50-минутен епизод и 13 20-минутни мини-епизода вече започнаха. Сериалът трябва да излезе на екран през пролетта на 2022 г.

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!