НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Картина на Магрит за 45 милиона паунда може да удвои предишния рекорд за продажна цена на художника (14.01.2022)
 Енигматичните картини на Рене Магрит "L’empire des lumières" са сред най-желаните и най-известните негови произведения, конкурирани само от мотива за мъжа с бомбето на сюрреалиста.

Магрит рисува първата си версия по темата през 1948 г. и създава 17 платна "Империя на светлината": мрачни произведения, които изобразяват нощен пейзаж с къща, частично затъмнена от дърво и осветена от улична лампа, под причудливо слънчево небе . Тази конкретна кинематографична композиция дава вдъхновение за сцена във филма „Екзорсистът“ от 1973 г.

На 2 март в Лондон Сотбис ще продаде една от най-големите картини в поредицата, с размери 114 см на 146 см, с оценка над 45 милиона паунда (60 милиона долара).

Озаглавена "L’empire des lumières", тя е нарисувана през 1961 г. за Ан-Мари Гилион Кроу, дъщеря на покровителя на Магрит - Пиер Кроу, чийто образ се появява в многобройни творби на художника, преди дори да се срещнат. Кроу и Магрит остават приятели за цял живот и това произведение е в колекцията на семейството оттогава, като дългосрочно е отдавано в Музеят Магрит в Брюксел от 2009 до 2020 г.

Хелена Нюман, председател на Сотбис за Европа заявява „След като е била изложена в музея Магрит в Брюксел през последните десет години, семейството чувства, че творбата вече е готова за естествения следващ етап в своето пътуване."

Настоящият аукционен рекорд за творба на Магрит възлиза на 26,8 милиона долара, постигнат от "Le Principe du Plaisir" (1937), портрет на патрона на сюрреализма Едуард Джеймс, в Сотбис Ню Йорк през 2018 г. През 2020 г. обаче, дилърът на изкуство Еманюел Ди Дона заявява, че някои произведения са продадени на частни лица в диапазона между 30 и 40 милиона долара“.

Нюман споделя, че е чувала за разговори и оферти за произведения на Магрит на частния пазар за около 60 милиона долара, но в крайна сметка те не са били реализирани, тъй като собствениците не са били готови да продават.

При оценяването на това произведение за търга, екипът на Нюман е взел предвид и две предишни цени за произведенията на Магрит (през 2017 г. "L'empire des lumières", с около една четвърт от размера на картината на Кроу, е продаден за рекордните тогава 20,5 милиона долара в Кристис) и от друга страна произведения на майстори от 20-ти век, като Пикасо и Джакомети, които са продадени за над 50 милиона долара, предимно през последната година. Картината на Кроу е най-голямата от поредицата (която е рисувана в пейзажни и портретни формати), която се предлага на търг - Гугенхайм в Ню Йорк притежава изправена версия на сцената, която е с размери 195 см на 131 см.

„Възможностите да се купи нещо от този мащаб и важност от Магрит са много малко и се случват в момент, когато виждаме, че пазарът на Магрит е много силен през последните години, като се търси от колекционери на съвременно изкуство" казва Нюман.

Картината ще бъде представена в Сотбис в Лос Анджелис, преди да отиде на турне в Ню Йорк, Хонконг и накрая в Лондон, където ще бъде продадена. За Нюман изглежда уместно, че ще бъде представена в Лос Анджелис, тъй като изображението има изключителна кинематографична сила.

L’empire des lumières
L’empire des lumières
L’empire des lumières
L’empire des lumières
L’empire des lumières
L’empire des lumières
Le Principe du Plaisir
Le Principe du Plaisir
Le Principe du Plaisir
Le Principe du Plaisir
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!