НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Холандското правителство ще купи картина на Рембранд за 175 милиона евро, въпреки връзките с данъчни убежища (21.01.2022)
 Холандският парламент одобри закупуването на „Знаменосецът“, картина на Рембранд от 1636 г. Правителството ще внесе 150 милиона евро (170 милиона долара), докато 25 милиона евро (28,4 милиона долара) ще бъдат платени от Асоциацията на Рембранд и Рейксмузеум. Крайната цена беше с 10 милиона евро повече от очакваното.

Въпреки гласуването в подкрепа, много депутати изразиха опасенията си относно покупката. Произведението ще бъде закупено от семейство Ротшилд чрез тръст, разположен на островите Кук, чиято холдингова компания е в Сейнт Винсент и Гренадини, и двете данъчни убежища, пише Guardian.

Независимият депутат Хенк Оттен попита: „Как тази транзакция се свързва с политиката на холандското правителство за борба с избягването на данъци?... МСП и служители на свободна практика, които закъсняват с един ден с декларацията си за ДДС, веднага ще получат огромна глоба. Защо държавата участва в подобни сделки?”

Други поставиха под въпрос времето на придобиване – пандемията от ковид - и попитаха дали автентичността на произведението или собствеността върху него може да бъде гарантирана.

Министърът на културата Гюнай Услу каза, че е извършена надеждна проверка. Услу, която преди е работила като историк на изкуството и куратор, каза, че смята, че творбата е прелюдия към „Нощната стража“ на Рембранд (1642) и „неразривно свързана с историята на Холандия“.

Франция също се интересуваше от закупуването на картината, която беше класифицирана като „национално богатство“, но обяви през декември 2021 г., че не е в състояние да събере достатъчно средства. През 2016 г. Франция и Холандия си разделиха по равно сумата за сватбените портрети на Рембранд на Мартен Солманс и Оопен Копит, като платиха по 80 милиона евро.

 

Знаменосецът сега ще отиде на обиколка из Холандия, преди да бъде изложен в галерия на Рейксмузеум.

.
.
.
.
.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!