НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Сотбис продава пет картини на Клод Моне (21.01.2022)
 На 2 март Сотбис в Лондон, ще продаде на търг пет картини на Клод Моне, идващи от американска колекция, с обща предварителна оценка за продажба от около 35 милиона британски лири (50 милиона долара).

Творбата с най-висока предварителна оценка (между 15 и 20 милиона паунда) е „Дамите от Живерни“ (1894) и това вероятно се дължи на наличието на купи сено в картината, въпреки че творбата не е част от прочутата поредица „Meules“ ("Купи сено"), рисувани между 1890 и 1891 г., и от която един образец бе продаден от Сотбис за 110,7 милиона долара през 2019 г. Далеч от смелостта и привлекателността на тези произведения, „Дамите от Живерни“ беше продадена на търг преди 10 години в Кристис за 9,6 милиона долара.

Търгът включва още два пейзажа на Моне. „Кубчета лед край Бенекур“, нарисувана през зимата на 1892-93 г. и оценена на 5-7 милиона паунда, е типична сцена на замръзналата Сена, която според Сотбис показва прогресията на Моне към неговите картини на водни лилии от 20-ти век. „Залязващо слънце на скалата при Диеп“ е интересен и донякъде схематичен изглед на нормандското крайбрежие, в който Моне повтаря цветовата палитра, която е използвал в своите пеизажи за бреговете на Средиземно море. В момента, картината е с оценка между 3,5 и 5 милиона паунда. През 2004, картината беше продадена на търг за 847,500 долара.

След „Дамите от Живерни“, творбата с най-висока предварителна оценка (10-15 милиона паунда) е „Хризантеми“, нарисувана през 1897 г. Ярка и цветна, в контраст с приглушените тонове на „Дамите“, картината е един от най-добрите натюрморти на Моне, художник, който освен това никога не е посвещавал много усилия върху жанра натюрморт. Произведението е продадено на търг за 2,35 милиона долара в Кристис през май 2004 г. Друг малък натюрморт от художника, „Сливи и кайсии“, рисуван около 1882-85 г., е най-малката творба в групата и тази с най-скромната предварителна оценка (1,2- 1,8 милиона паунда).

.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!