НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Картината на Лусиан Фройд „Момиче със затворени очи“ за първи път на търг (28.01.2022)

В годината, която се отбелязва стогодишнината от рождението на художника, Кристис ще предложи шедьовъра на Лусиан Фройд - откровен нежен портрет „Момиче със затворени очи“ (1986-87), който е сред най-изящните портрети на Лусиан Фройд от 1980-те. „Момиче със затворени очи“ ще бъде акцента на Christie's 20th / 21st Century: London Evening Sale, ключов търг в рамките на серията продажби Шанхай - Лондон, която ще се проведе на 1 март 2022 г. Картината се предлага на търг за първи път, държана e в една и съща частна колекция около 35 години. Излегнала се на легло в студиото на художника в Холанд Парк, моделът Джейни Лонгман е уловена в замечтана поза. Очите й са затворени, устните й притворени, а главата й е обърната спокойно на една страна. Тъмната й коса се разстила върху матрака, а всяко движение на четката на Фройд вдъхва живот на непокорните кичури.

“Момиче със затворени очи” бе сред най-новите произведения, включени в забележителната пътуваща ретроспектива от 1987-88 г. на Лусиан Фройд: картини, които пътуват от музея и скулптурната градина на Хиршхорн, Вашингтон, окръг Колумбия до Националния музей за модерно изкуство, Париж, галерия Хейуърд, Лондон и берлинската Neue Nationalgalerie. Посетителите ще имат възможността да се насладят на  „Момиче със затворени очи“ в Ню Йорк от 4 до 8 февруари, в Хонконг от 15 до 17 февруари и Лондон от 23 февруари до 1 март 2022 г.

Катрин Арнолд, ръководител на отдела за следвоенно и съвременно изкуство на Кристис, Европа споделя: „Докато празнуваме 100 години от рождението на Лусиан Фройд, за Кристис е чест да отбележи случая, като предложи този великолепен портрет на Джейни Лонгман на търг за първи път. Сръчното боравене с боята фокусира разкошно всеки детайл от тялото на модела. Нежното рамкиране на позата й в композицията сякаш приканва зрителя още по-близо, като свидетел на този момент на съзерцание. Картината излъчва интимност, привързаност и чистото удоволствие, което идва от двама души, които се наслаждават един на друг. Този портрет е начинът, по който всяка жена би искала да бъде нарисувана. След като остава в една и съща колекция в продължение на 35 години, това ще бъде първата възможност за колекционерите да придобият този шедьовър. „Момиче със затворени очи“ ще бъде водещ акцент на нашата вечерна разпродажба в Лондон през март и ние сме уверени, че картината ще резонира с нашите клиенти в международен план.

 От мекия обем на гърдата на модела, до опънатите линии на гърлото и ключицата и нейното сложно, изразително лице, той картографира всяко петънце, блясък и вдлъбнатина на кожата й с прехласнато внимание. Палитрата му варира от сенчесто синьо до охри, бледомораво и проблясъци от различни нюанси бяло: полупрозрачната му красота напомня великолепните му ранни портрети на лейди Каролайн Блекууд. „Момиче със затворени очи“ е светъл, решителен портрет, в който Фройд улавя самия живот върху платно. Без да прибягва до символика или разказ, той осъзнава желанието „боята да действа като плът“: картината е жива с чувствеността на човек, свиването и отупускането на мускулите, пулса на кръвта под кожата. Със затворени очи не е ясно дали моделът е буден или спи, непредпазливо уязвима или съзнавайки, че я наблюдават: тя улавя напрежението между излагането и мистерията, което прави портретите на Фройд толкова живи, безвъзвратно човешки.

През шейсетте години Фройд работи с по-голяма формална амбиция от всякога. Дръзкото рамкиране, интуитивната работа на четката и силното психологическо изследване на „Момиче със затворени очи“ са пример за пълния разцвет на неговия зрял израз. Моделът Джейни Лонгман, също е изобразена в „Голо момиче“ (1985-86) и по-късно, заедно с Индия Джейн Бърли, в голямото платно „Две жени“ (1992). В този етап стилът на Фройд постепенно еволюира от твърдата, емблематична прецизност от 50-те години на миналия век към богато физиономичен подход, маслената му боя става по-гъста и четките му по-твърди.

МОМИЧЕ СЪС ЗАТВОРЕНИ ОЧИ
МОМИЧЕ СЪС ЗАТВОРЕНИ ОЧИ
МОМИЧЕ СЪС ЗАТВОРЕНИ ОЧИ
МОМИЧЕ СЪС ЗАТВОРЕНИ ОЧИ
Лусиан Фройд
Лусиан Фройд
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!