НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
С нова изложба и връчване на националната награда за живопис в Кюстендил отбеляза 140-та годишнина от рождението на Владимир Димитров - Майстора (04.02.2022)
 С тържествено честване днес художествената галерия "Владимир Димитров - Майстора" в Кюстендил отбелязва 140 години от рождението на своя патрон. За годишнината в галерията е подредена изцяло нова експозиция, в която са включени около 350 творби на художника, различни от постоянната изложба. Всичките са собственост на кюстендилската галерия, отбелязаха от там. За изложбата бяха реставрирани 55 произведения на Майстора, а други 280 - поставени в нови рамки. За първи път три четвърти от експозиционната площ е затъмнена със специална материя над оберлихта, за да бъде възможно експонирането на творби, които са на хартиен носител. Представени са подготвителни рисунки на Майстора, акварели, тушове, цветни моливи, като не по-малко от петнадесет са непоказвани досега творби.


Събитието съвпада с ежегодното връчване на Националната награда за живопис "Владимир Димитров - Майстора" на 1 февруари, в деня на неговото рождение. От 2013 година насам с престижната награда са отличени Андрей Даниел, Свилен Блажев, Ивайло Мирчев, Станислав Памукчиев, Николай Майсторов, Анета Дръгушану, Захари Каменов, Елица Тодорова и Йордан Кисьов.
Атанас Парушев е носител на тазгодишната награда. Връчването на наградата се превърна в празник и събитие от национална величина, каза директорът на галерията Валентин Господинов. Живописецът от Сливен Атанас Парушев беше номиниран за наградата за изложбата му - абстрактна живопис, състояла се от 18 февруари до 9 май 2021 в националната галерия – "Квадрат 500".

 

"Чувствам се като бучка захар в кофа с вода. Не съм очаквал, мислех, че са сбъркали, когато казаха името ми. Много се радвам, защото колеги са ме посочили", каза при награждаването си Парушев.Той получи парична награда от 8 хиляди лева - от Общината в Кюстендил, Министерството на културата и Съюза на българските художници /СБХ/, като през тази година размерът на паричната награда е с 1000 лв. повече в сравнение с предходните години

 

По традиция награденият от предходната година показва изложба в деня на обявяването на следващия носител на наградата. Изложбата на Йордан Кисьов, носител на Националната награда за живопис на името на Майстора 2020 година, бе открита в незавършената част на галерията.


По повод 140 години от рождението на Майстора, Общината в Дупница и Историческият музей в града също организират изложба на графики на художника от художествения фонд на Община Дупница. Изложбата
може да бъде видяна в малката зала на Общинската художествена галерия в Дупница.

Атанас Парушев
Атанас Парушев
.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!