НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Разочарование и успехи при търга на стари майстори на Сотбис (04.02.2022)
 „Човек на скръбта“ на Сандро Ботичели бе звездата на търга на Сотбис "Master Paintings & Sculpture" на 27 януари 2022 г., но други по-малко известни творби постигнаха резултати, които за добро или лошо заслужават коментар.

Година след като продаде на търг красив портрет, нарисуван от Сандро Ботичели за повече от 92 милиона долара, Сотбис представи „Човек на скръбта“, рисуван през последния период от кариерата на художника, с предварителна оценка за над 40 милиона долара. Въпреки че Сотбис реагира с прекомерен ентусиазъм, като определи картината за „шедьовър“, творбата е интересно свидетелство за сложната връзка между великия флорентински художник и религията. В крайна сметка картината беше продадена за 45,4 милиона долара, на фона на почти единодушното чувство на разочарование. С изключение на необичайни случаи (като „Славатор Мунди“ на Леонардо) този тип картини, които са дълбоко религиозни и определено не "секси" и монументални, обикновено не постигат страхотни резултати на търг, а 45,4 милиона долара са солиден резултат за такава картина.

Следващото разочарование за търга бе „Мадона Филипс“ на Джовани Белини. Подобно на произведението на изкуството на Ботичели, това е религиозна картина, привидно непривлекателна, въпреки факта, че лицето на девицата е доста красиво. Макар че това е Белини, едно от големите имена в италианската живопис, чиито произведения рядко се появяват на пазара, а предварителната оценка между 3 и 5 милиона долара изглеждаше повече от разумна, картината не намери своя купувач. Същата съдба имаше и малко пано на Кореджо - “St. Mary Magdalene Reading”, въпреки че в този случай предварителната оценка от 4,5 до 5,5 милиона долара изглеждаше твърде оптимистична за тази малка и не особено привлекателна картина.

Успех на аукциона постигна фигура на човек от Старото царство на Древен Египет, чиято предварителна оценка бе между 3 и 5 милиона долара и бе продадена за почти 10 милиона долара, вероятно позовавайки се както на качеството й, забележителното й състояние на запазеност (фигурата е на почти 4.500 години), така и на произхода й, след като е била законно изнесена от Египет през 1921 г. „Диоген с фенера си търси честен човек“, отлична композицията на Питър ван Мол, удвои най-оптимистичната си оценка преди продажбата, като спечели 5,8 милиона долара. Поради своя стил, период и умение в използването на светлосянка, добър спътник на тази картина може да бъде „Млад мъж, рисуващ със свещ“, малка, но величествена картина на Герит Доу, която беше продадена за 746 000 долара, смазвайки предварителната й оценка от между 150 000 и 250 000 долара. „Портрет на маркиз дьо Кабалеро“ от Франсиско де Гоя реализира 2,2 милиона долара, много над предварителната му оценка между 400 000 и 600 000 долара.

В търга „Master to Master: The Nelson Shanks Collection“ „Венера и Купидон в пейзаж“, красиво произведение, което Сотбис приписва на Досо Доси, бе продадено за 1,47 милиона долара, малко под предварителната му оценка от 1,5 милиона до 2 долара милиона

„Човек на скръбта“ на Сандро Ботичели
„Човек на скръбта“ на Сандро Ботичели
„Човек на скръбта“ на Сандро Ботичели
„Човек на скръбта“ на Сандро Ботичели
фигура на човек от Старото царство на Древен Египет
фигура на човек от Старото царство на Древен Египет
фигура на човек от Старото царство на Древен Египет
фигура на човек от Старото царство на Древен Египет
„Мадона Филипс“ на Джовани Белини
„Мадона Филипс“ на Джовани Белини
„Мадона Филипс“ на Джовани Белини
„Мадона Филипс“ на Джовани Белини
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!