НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Сотбис ще предложи единичен лот от 104 CryptoPunk NFT-та в емблематичен вечерен търг на живо (11.02.2022)
 Въз основа на успеха на първата серия от продажби на NFT на Сотбис през 2021 г., която към днешна дата е постигнала 100 милиона долара от стартирането преди по-малко от година, аукционната къща обявява първия специален вечерен търг на живо за NFT, "Punk It!", продажбата е на един лот на 104 CryptoPunks на 23 февруари. Със забележителната оценка от 20/30 милиона долара, продажбата бележи най-високата оценка за NFT или дигитално изкуство, предлагана някога на търг. Тя следва рекордната продажба на CryptoPunk #7523 на Сотбис за 11,8 милиона долара от юни 2021 г. Вечерният търг на живо също така ще обедини физическото и цифровото в безпрецедентна витрина за NFT и дигиталното изкуство с презентация наравно с най-значимите и високопрофилни продажби за съвременно и модерно изкуство.

CryptoPunks, които бяха пуснати през 2017 г. от студиото Larva Labs, са едни от най-емблематичните и ценни NFT-та в света, които се превърнаха във водещ визуален символ на глобалното NFT движение. Техният статус в крипто екосистемата, а напоследък и в света на изобразителното изкуство, се превърна в символ на визуална идентичност за техните притежатели. Настоящият лот от 104 CryptoPunks, които ще се появят на търг, бе придобит накуп в една блокчейн транзакция от анонимен колекционер с името „0x650d“. Това самостоятелно придобиване представлява портфейл, който е повече от 1% от цялата колекция CryptoPunks, което му приписва уникална стойност на партидата като една от най-големите Punk колекции. Купувачът зад "0x650d" ще продължи с тази практика, като всички 104 Punks се продават заедно в един лот на търга в Сотбис.

За търга Сотбис ще приема криптовалута, като спечелилият търговец има опцията да извърши окончателно плащане в Ether (ETH), биткойн (BTC), USD Coin (USDC) или във фиатни валути — всички транзакции с криптовалута са предмет на приложимите закони и регламенти. Аукционерът на Сотбис ще обяви офертите за продажбата на живо от нюйоркската търговска зала в криптовалута Ether (ETH), както и в щатски долари, следвайки процедурата от ноември месец, когато бяха предложени произведенията на Банкси "Trolley Hunters" и "Love Is In The Air"(2006) с наддаване в реално време в криптовалута.

Преди търга на живо на 23 февруари, Сотбис ще бъде домакин на специална дискусия на живо за историята на NFT-та и CryptoPunks, като се фокусира върху това как Punks са спечелили масово разпознаваемост, след като известни колекционери знаменитости като JAY-Z и Джейсън Деруло слагат Punks като профилни снимки. Панелът ще бъде предаван на живо от търговската зала на Сотбис в Ню Йорк. Изложба ще се проведе в галериите на Сотбис в Ню Йорк от 18 до 23 февруари, включително и като виртуална изложба в централата на Сотбис в Decentraland.

Larva Labs стартира CryptoPunks през 2017 г. като серия от 10 000 бр. 24 x 24, 8-битови алгоритмично генерирани аватари, всеки със свои собствени отличителни характеристики, в които няма два напълно еднакви.  Пикселизираният стил на CryptoPunks характеризира ранната естетика на NFT и сега е символ на стремителния възход на NFT движението. Вдъхновени от пънк духа, CryptoPunks отразяват крипто-анархистката философия, която определя ранната култура на Ethereum. В авангарда на дигиталното изкуство, Punks предизвикват традиционната перспектива на художествената продукция, както и създават изцяло нова аудитория, която за пръв път купува изкуство.

Когато експерименталните CryptoPunks бяха пуснати в блокчейна на Ethereum преди близо пет години, колекцията се превърна в един от най-ранните NFT проекти в Ethereum мрежите и също така вдъхнови стандарта ERC-721, който се използва за голяма част от днешното дигитално изкуство и колекционерски предмети. Като най-важният аватар проект в крипто и NFT общността, CryptoPunks се считат за първата PFP (профилна снимка) колекция, която популяризира стандарта за някои от най-успешните NFT проекти до момента. Като такива, CryptoPunks въплъщават философията на псевдонимите, общността и оборотността, които са от съществено значение за блокчейн екосистемата, а също така представляват елегантната простота на технологията.

Всеки от 10 000 Punks има уникален набор от атрибути, от 0 до 8 отличителни характеристики, които са приписани от алгоритъма, който определя техния визуален стил. Сред 10 000-те Punks има само 8 пънка без никакви атрибути, които са наречени „Genesis Punks“, докато CryptoPunk #8348 съществува като единственият, който може да се похвали с пълен набор от осем черти.

Настоящата група от 104 CryptoPunks представлява голямото разнообразие от различни елемнти, от прически през слънчеви очила и цигари до набор от шапки и други аксесоари, които ги отличават и придават уникалната им идентичност. Тази група от CryptoPunks също демонстрира разнообразието, вградено в оригиналния алгоритъм.

.
.
.
.
.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!