НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Портрет приписван на Рубенс може да счупи рекорди в Полша (18.02.2022)
 На 17 март 2022 г. Desa Unicum ще продаде на търг във Варшава "Портрет на дама" (около 1620-1625 г.), приписван на Петер Паул Рубенс, който може да се превърне в най-скъпата картина, продавана някога на търг в Полша.

С предварителна оценка между 4,5 милиона и 5,5 милиона долара, Desa Unicum обяви, че картината може да се превърне в най-скъпото произведение на изкуството, продавано някога в Полша. Въпреки че това не изглежда съвсем точно (преди около 5 години се състоя продажбата - в действителност, частично дарение от фондация Чарторийски на "Дамата с хермелина" на Леонардо да Винчи за 100 милиона евро), може да се окаже рекорд за търг в Полша, където пазарът на изкуство обикновено не предлага картини на такива известни имена като Петер Паул Рубенс. И точно този необичаен факт, това присъствие на Рубенс на пазара, на който обикновено няма "блокбъстъри", повдига някои въпроси.

Първо, Desa Unicum обяви, че произведението не изисква лиценз за износ, тъй като идва от колекция, намираща се извън Европейския съюз (според публикувания произход произведението е било в Обединеното кралство от 2012 до 2018 г.). Защо тогава тази картина не се продава на търг в Лондон, който е все още столицата на арт пазара за картини на стари майстори, както би било естествено? Преди по-малко от две години Сотбис продаде на търг в Лондон друг "Портрет на дама", приписван на Рубенс, за малко над 3 милиона британски лири, обнадеждаващ прецедент за бъдещата продажба. Точно в Лондон, преди пет години, Кристис продаде на търг лот на Рубенс и неговите "Дъщери" за 45 милиона британски лири, една от най-високите цени, плащани някога за картина на стар майстор.

Друг основен въпрос е този за авторството. Добре известно е, че Рубенс, един от най-плодотворните художници в историята на европейското изкуство, е бил подпомогнат в изпълнението на някои от картините си от неговите ученици. Desa Unicum заявява в представянето на картината, че работата е изпълнена от Рубенс „със съдействието на неговата работилница“. Степента на намесата на асистентите е от решаващо значение за установяване на окончателната стойност на картината, която според литературата, публикувана от аукционната къща се счита за творба от работилницата от различни специалисти, включително Майкъл Яфе и Ян Келч.

Картината, която според аукционната къща не е била излагана публично от 1965 г., ще бъде предложена на търг на 17 март. Остава да видим дали продажбата, заедно с обявения търг на колекцията Gerlinger в Ketterer Kunst в Мюнхен, ще изпълни очакванията и ще даде тласък на европейския пазар на изкуство, който обикновено е лишен от „интрига“ извън големите търгове в Лондон.

.
.
.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!