НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Рекорд за картина на Магрит в Сотбис (04.03.2022)
 Търгът на модерно и съвременно изкуство в Сотбис Лондон на 2 март 2022 г. беше воден от „L’Empire des Lumières“ на Рене Магрит, картината достигна втората най-висока цена, плащана някога за картина на търг в Европа.

Първата част от търга, „The Now Evening Auction“, започна почти по същия начин като търга на Кристис в Хонг Конг предишния ден, с редица творби на млади художници (Рейчъл Джоунс, Джаде Фадоютими, Шара Хюз, Хилари Пецис) продадени на цени много над тяхната предварителна оценка. Специално трябва да се спомене Флора Юхнович, която вече беше една от големите изненади за миналата година и чиято „Warm, Wet ‘N’ Wild“ беше продадена за £2,7 милиона, 13 пъти повече от най-оптимистичната прогноза за предварителна продажба. Работата с най-висока предварителна оценка, „Vandalised Oil (Choppers)“ на Banksy, бе продадена за £4,4 милиона, добър резултат, който друг подобен Banksy, „Happy choppers“, не успя да постигне предишния ден.

След тази първа сесия дойде време за акцента на деня, търгът на модерно и съвременно изкуство, воден от една от версиите на „L'Empire des Lumières“, може би най-голямата творба на Рене Магрит, която имаше оценка от над 60 милиона долара и от малко неравномерна група картини на Клод Моне. И тази неравна група постигна неравномерни резултати. Докато платно с водни лилии – със сигурност не едно от най-брилянтните в поредицата бе продадено за 23,2 милиона британски лири, надхвърляйки най-оптимистичната му предварителна оценка, „Massif de chrysanthemes“ не оправда очакванията, като получи £8,3 милиона. По-лош късмет имаше „Glaçons, environs de Bennecourt“, бледа зимна сцена, която не успя да намери купувач.

Но да преминем към звездата на деня. Около 18:15 ч. местно време започна наддаването за „L'Empire des Lumières“, което Сотбис определи като „едно от най-желаните произведения на модерното изкуство в частни ръце“, може би малко преувеличено твърдение. С размери 114 x 146 см, това е една от най-големите версии на произведението, рисувано от Магрит, което обяснява стойността му, особено в сравнение с първата версия на произведението (с размери само 48,6 × 58,7 см), която беше продадена на търг през ноември 2017 г. 20,6 милиона долара, въпреки че може да се твърди, че историческото значение на тази първа версия е по-голямо от това на произведението, търгувано днес. Във всеки случай, след вълнуваща битка за наддаване, произведението беше продадено за £59,4 милиона ($79,5 милиона) на купувач, представляван от Алекс Бранчик, директор на модерното и съвременно изкуство в Кристис Азия. Тази продажба, разбира се, е нов рекорд за произведение на Магрит и втората най-висока цена, плащана някога за картина на търг в Европа.

Друг акцент беше Дейвид Хокни: „Гароуби Хил“ спечели 14,1 милиона британски лири, което е много над най-оптимистичната му предварителна оценка, но „Рисуван пейзаж (или червен и син пейзаж)“ (1965) не успя да намери купувач . Както почти винаги, Винсент ван Гог регистрира успех и неговата малка „Двойка любовници (Eglogue en Provence)“ беше продадена за £10 милиона, най-оптимистичната му предварителна оценка. Голямата изгодна сделка на търга беше „Étude pour „L’Autobus“, малко платно (35,4 х 27 см), нарисувано през 1913 г. от Джино Северини, което спечели £693 000. Произведения от разцвета на футуризма рядко се появяват на търг и тази картина беше чудесна възможност за сериозен колекционер на модерно изкуство да се сдобие със скромно, но жизнено и привлекателно произведение на един от големите представители на движението.

Дейвид Хокни: „Гароуби Хил“
Дейвид Хокни: „Гароуби Хил“
Дейвид Хокни „Рисуван пейзаж (или червен и син пейзаж)“ (1965)
Дейвид Хокни „Рисуван пейзаж (или червен и син пейзаж)“ (1965)
Винсент ван Гог  „Двойка любовници (Eglogue en Provence)“
Винсент ван Гог „Двойка любовници (Eglogue en Provence)“
Джино Северини, „Étude pour „L’Autobus“
Джино Северини, „Étude pour „L’Autobus“
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!