НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Отменено е пътуването на картина на Рафаел от музея Ермитаж за изложба в Лондон (18.03.2022)
 Картината „Светото семейство“ („Мадона с безбрадия Йосиф“) от държавния Ермитаж, която трябваше да се превърне в един от най-важните експонати на предстоящата изложба на Рафаел - The Credit Suisse Exhibition: Raphael в Националната галерия в Лондон, е заличена от списъка на участващите работи поради настоящата ситуация с войната в Украйна.

Грандиозната изложба на Рафаел в Националната галерия трябваше да бъде открита през октомври 2020 г., но беше отложена поради COVID-19. Сега е предвидена за периода от 9 април до 31 юли. Лондонският музей все още очаква да покаже 17 картини на Рафаел от други страни (заедно с произведения от британски колекции): 8 от Италия, 4 от Франция, 3 от САЩ и 2 от Германия.

Това изглежда е един от редките случаи в настоящата ситуация, в която и руското, и британското правителство са съгласни: докато конфликтът в Украйна продължава, Русия и Западът спират обмена на произведения на изкуството.

Руското министерство на културата, изисква държавните музеи да преустановят временното заемане и да изтеглят произведения на изкуството, които в момента са изложени в чужбина. Ситуацията се влошава от факта, че директният въздушен трафик е спрян, което затруднява безопасното транспортиране на работите.

Миналата седмица стана известно, че Ермитажът вече е поискал връщането на картини и скулптури, които преди това е предоставил на италиански музеи. Става дума за 25 картини от Палацо Реале в Милано (от изложбата „Тициан и образът на жената от 16-ти век”) и Gallerie D'Italia (от изложбата, посветена на темата за европейските големи обиколки), които трябва да бъдат върнати преди края на март. На първата от тях, както уточнява Комерсант, има 2 произведения - "Портрет на млада жена" на Тициан и "Изкушение" ("Старецът и млада жена") на Джовани Кариани, на втората - 23 произведения, предимно от 18 век. Ермитажът поиска и експонати, временно предоставени на галерия „Уфици“ във Флоренция и на фондация „Алба Фенди“ в Рим (в последния случай става дума за връщането на „Младата дама“ на Пабло Пикасо (1909), предаде ТАСС). От пресслужбата на Ермитажа потвърдиха, че музеят връща експонатите си, които са били изнесени на изложби в други страни. „В съответствие с постигнатите споразумения и съществуващите споразумения за изложби, експонатите, заети за изложби в различни страни, постепенно се връщат в музея... Подробности за движението на експонатите никога не се коментират или разкриват, за да се гарантира тяхната безопасност.”

Освен това по-рано Ермитажът изтегли творби от изложбата „Руски авангард. Революция в изкуството” в изложбения център Ермитаж-Амстердам, те вече пристигнаха в музея. Тази холандска институция скъса отношенията си със своя партньор от Санкт Петербург. Последва я благотворителната фондация Ермитаж във Великобритания, създадена преди две десетилетия в подкрепа на руския музей.

По-рано Сесилия Халберг, директор на галерия Accademia във Флоренция, отстрани от предстоящата изложба, посветена на художника от 16-ти век Пиер Франческо Фоски и Ренесанса във Флоренция, картини от Държавния музей на изящните изкуства. A.С. Пушкин, които трябваше да участват.

Вълнение предизвиква изложбата „Колекция Морозов. Шедьоври на съвременното изкуство”, в момента изложена във Фондация Louis Vuitton в Париж. Тя представя произведения на импресионисти от музея Пушкин и Ермитажа, както и от Третяковската галерия и Руския музей. Около тази изложба ситуацията е най-напрегната заради многобройните призиви във френските социални мрежи за нейната „конфискация“, което обаче би било в противоречие с френските закони. Според плана тя трябва да продължи до 4 април, въпреки че има данни, че Министерството на културата на Руската федерация се опитва да инициира процедура за предсрочно изтегляне на експонатите от Париж.

В момента експонати от руски музеи остават на няколко изложби. По-специално проектът „Фаберже в Лондон. От романтика до революция“в Музея Виктория и Албърт (до 8 май) с участието на три императорски великденски яйца от музеите на Московския Кремъл: „Александърски дворец“, „Московски Кремъл“ и „300-годишнина от къщата на Романовите“ . За ранното закриване на изложбата и изземването на експонати от други руски музеи - Ермитажа, Държавния музей "Павловск" и частният музей на Фаберже - все още нищо не е известно.

Все още работи клонът на Държавния руски музей в Малага (Испания). Кметът на града каза, че е необходимо културното сътрудничество да продължи. До 24 април музеят трябва да бъде домакин на изложбата „Война и мир в руското изкуство“, която по-специално представя картината „Червената кавалерия галопира“ на Казимир Малевич. Там работят и изложбите „Авангард в руското изкуство от първата половина на 20 век”, „Достоевски от Руския музей” и „Маяковски – художник и поет”.

„Светото семейство“
„Светото семейство“
Държавния руски музей в Малага (Испания)
Държавния руски музей в Малага (Испания)
.
.
.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!