НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Болдини, портретистът на Бел Епок (01.04.2022)
 От 29 март до 24 юли 2022 г. Петит Пале в Париж представя „Болдини: удоволствия и дни“, изложба, посветена на Джовани Болдини, италиански художник, който се превръща във велик портретист на парижката аристокрация на Бел Епок.

Бел епо̀к (Belle Époque – хубавото време, прекрасната епоха) е период от европейската история, датиран приблизително между края на Френско-пруската война (1871 г.) и началото на Първата световна война (1914 г.). Характеризира се с ускорен технически прогрес, разцвет на културата и изкуството в много европейски страни, преди всичко във Франция и Великобритания. Това е златната епоха на малките кафенета и кабарета, време на разцвета на фотографията, зараждането на киното, значителни успехи на науката, археологията и модернизма в изкуството.

Джовани Болдини е роден в същото десетилетие като Моне, Реноар и Моризо и активен в Париж по време на разцвета на импресионизма и постимпресионизма и дори по време на развитието на първите авангардни движения на 20-ти век, за съвременните критици е обичайно да считат работата на Джовани Болдини (1842-1931) като „повърхностна” и изобщо нереволюционна в период на огромни художествени революции. И макар да е вярно, че Болдини в никакъв случай не е бил „авангардист“, картините му заслужават по-задълбочен анализ, отколкото просто да го смятаме за художник на красиви дами.

За Тициано Панкони, Болдини е „художник, способен да улови дискомфорта на своите аристократични модели и да изследва духа на жените, които започват да се еманципират в обществото на своето време“.

Изложбата, която включва около 150 произведения, включително картини, рисунки, гравюри и модни аксесоари, контекстуализира Болдини в атмосферата на парижкия Бел Епок. Както музеят посочва, портретите на Болдини, са модерни, но не авангардни, „обезсмъртяват парижкото висше общество от Бел Епок и са живописни еквиваленти на герои от „В търсене на изгубеното време““ на Пруст, един от най-големите почитатели на Болдини.

Творбите свидетелстват и за вкуса на художника към модата. Той рисува с широки щрихи най-елегантните облекла от котюр на Уърт, Паул Поирет, Джак Дюсет и много други и в хода на своите поръчки разработва уникален стил, който се превръща в негов подпис: бързо движение на четката, внимание към позата на модела и „змиевидната“ линия на телата.

.
.
.
.
.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!