НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
"100 години назад с фотографиите на Антип Обущаров" на "Шипка" 6 (21.04.2022)
 Ретроспективната изложба "100 години назад с фотографиите на Антип Коев Обущаров" ще представи 106 от снимките на фотографа, а в една от залите на СБХ на ул. "Шипка" 6 ще бъде представен и албумът му с 226 фотографии.

Фотографските стъклени плаки на Антип Обущаров (1888 - 1942) са съхранили образи от ежедневието в село Шипка и Казанлъшкия край от периода 1906 - 1931 г.

Плаките са били 75 години в ателието на Антип, дарени от наследниците му на етнографския музей Чирпанлиева къща към читалище "Светлина" 1906 в с. Шипка в края на 90-те години, но едва сега те са представени в изложба.

"Антип  Обущаров снима живота в село Шипка – такъв какъвто го е видял в периода 1908-1931 година. Неговото ателие е на открито – цялото село с околностите. Постановъчните си фотографии Антип прави около манастира, пред училището и пощата, сградата на семинарията, или по домовете на съселяните си. Забележителни са неговите репортажи от селския живот – на нивата, в кръчмата и розоварната, на планина и  река, животът – от раждането до смъртта. Снима близките си, приятели, гости на селото и манастира. През май 1925 година е принуден да заснеме труповете на убитите си близки – майка, сестра и  зет – близък приятел. Участник е в двете войни, Междусъюжническата и Първата световна, като полкови фотограф към 23-ти ПШП. След 1930 г. живее в Плевен. " 

Текстовете към експозицията и в албума са написани от Гинка Хаджиева, Николай Трейман, Петя Големинова и Александър Иванов.

"Очарова ме човекът и фотографът Антип с подхода си на снимане, близо до хората и тяхното всекидневие. Също несгодите и трагизмът на войната и нейното човешко лице... Той за четвърт век е натрупал огромен за времето си архив, който за съжаление е разпилян по различни причини, но най-вече от безхаберие за значимост", сподели Александър Иванов.

"Сто години назад с фотографиите на Антип Коев Обущаров" ще може да бъде разгледана до 30 април. 

.
.
.
.
.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!