НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Пикасо и Моне оставиха следа на търга за модерно изкуство на Сотбис (20.05.2022)
 Сотбис представи своя звезден търг за сезона. Общият постигнат резултат (423 милиона долара) е обективно добър резултат, въпреки че бледнее в сравнение с 831 милиона долара, постигнати миналата седмица в Кристис при продажбата на колекцията Anne H. Bass.

Femme nue couchée“ (1932) – картина, в която Пабло Пикасо изобразява Мари-Тереза като странно чувствено морско създание, нещо като сюрреалистична русалка – има предварителна оценка от над 60 милиона долара и е продадена за 67,5 милиона долара. „Femme nue couchée“ е почти монохромна творба, може би твърде проста като композиция за почти монументалния си мащаб, но все пак по-впечатляваща от много схематичната „La Dormeuse“, продадена на търг преди четири години във Phillips за близо 42 милиона британски лири (двойно повече от предварителната оценка).

Втората голяма звезда на търга беше „Le Grand Canal et Santa Maria della Salute“ (1908). Картината е една от шестте гледки към Канале Гранде и църквата Санта Мария дела Салюте, рисувани от Клод Моне през 1908 г., и една от трите, които включват стъпалата на Палаци Барбаро, откъдето Моне рисува всичките шест изгледа. Повече за творбите на Моне на пролетните аукциони вижте тук. Като Търнър почти век по-рано, Моне изглежда повече се интересува от почти ефирното качество на водата и атмосферата, отколкото от грандиозната барокова архитектура на църквата Санта Мария дела Салюте. По думите на Карин Загнер-Дюхтинг, „Венецианските дворци са последните архитектурни мотиви на Моне; но и тук архитектурните форми се трансформират в природни феномени и преди всичко магическият аспект на венецианската атмосфера, подобно на Търнър преди него, очарова Моне“ (Karin Sagner-Düchting, „Monet“, 1990). Картината се продаде за 56,6 милиона долара, малко над предварителната й оценка от около 50 милиона долара. Друг Моне, „Les Arceaux de roses, Giverny“, продаден за 23,3 милиона долара, в съответствие с 19,4 милиона долара, които картината получи, когато беше продадена на търг през 2017 г. (Сотбис).

„Clairière“ (Поляната), нарисувана от Пол Сезан около 1895 г., надмина очакванията, като беше продадена за 41,7 милиона долара. Сотбис обясни в каталога, че „докато рисува настоящата работа, Сезан е намалил палитрата си до комбинация от зелени, сини и охра тонове. Това оцветяване, съчетано с разширен щрих, позволява на Сезан да постигне все по-високо ниво на абстракция в своите пейзажи, както се вижда в настоящата картина и в гледките на Мон Сент Виктоар, изпълнени през последните му години.“

Сред положителните изненади на търга беше и абстракция, нарисувана от Вилем Де Кунинг през 1958 г., тя спечели 10 милиона долара, два пъти над най-оптимистичната оценка преди продажбата. „Градината на Парацелз“ на Леонора Карингтън беше продадена за 3,25 милиона долара, нов рекорд за авторката. Сред малкото разочарования, "Nile" на Филип Гъстън беше продаден за 18 милиона долара, под най-консервативната предварителна оценка. „Le Jardin fleuriste, Yerres“, красива импресионистична композиция, нарисувана от Камий Писаро през 1877 г., не успя да се продаде въпреки много разумната предварителна оценка от 3-5 милиона долара.

„Le Grand Canal et Santa Maria della Salute“ (1908) Клод Моне
„Le Grand Canal et Santa Maria della Salute“ (1908) Клод Моне
„La Dormeuse“ Пабло Пикасо
„La Dormeuse“ Пабло Пикасо
„Clairière“ (Поляната), Пол Сезан
„Clairière“ (Поляната), Пол Сезан
Leaves in Weehawken, Вилем Де Кунинг
Leaves in Weehawken, Вилем Де Кунинг
„Градината на Парацелз“ на Леонора Карингтън
„Градината на Парацелз“ на Леонора Карингтън

"Nile" на Филип Гъстън
„Le Jardin fleuriste, Yerres“, Камий Писаро
„Le Jardin fleuriste, Yerres“, Камий Писаро
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!