НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Едуард Хопър - любимият художник на Дейвид Линч - в изложба в Лозана (07.07.2010)
Eдуард Хoпър (1882-1967), най-известният американски реалист, е представен в Лозана с живописната колекция на Музея Уитни в Ню Йорк. До 24 октомври във фондация Ермитаж (fondation de l'Hermitage) са събрани меланхоличните и на моменти смразяващи със самотния си реализъм произведения на Едуард Хoпър (Edward Hopper).
Хoпър е сред малцината американци, които в първата половина на 20ти век, епохата на авангарда, се осмеляват да изоразяват света в реалистичен стил. Овладял светлината на Вермеер и Сезан,той рисува с хладна прецизност, която, в комбинация с перфектните композиции създава един реализъм на „странните състояния” и меланхолията.
Героите му изглеждат самотни и отдалечени един от друг. Хoпър е сред любимите автори на един от най-известните режисьори в света - сънародникът му Дейвид Линч. Филмите на Линч пресъздават същата смразяваща атмосфера на "нощните птици" като цветните, изпълнени с контрастна светлина и липса на човечност платна на Едуард Хoпър.
Освен огромното количество живописни картини, изложбата включва рисунки и акварели, по този начин публиката може да навлезе в целия процес на създаване на произведенията, предварителните скици и опити, твърдят от музея.
Град в Пенсилвания, 1947, масло/платно
Град в Пенсилвания, 1947, масло/платно
Едуард Хопър,
Едуард Хопър, "Нощни птици", едно най-популярните платна на Хопър, чиято атмосфера някои от филмите на Линч пресъздават
Плакатът на изложбата
Плакатът на изложбата
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!