НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
От Кранах до Канова: победители и губещи на аукционите в Лондон (08.07.2022)
 Търгът за стари майстори на Кристис, който донесе общо 28,1 милиона паунда, беше воден от „Нимфата на пролетта“, класическа митологична картина на Лукас Кранах Стария, рисувана около 1540 г. и чиято предпродажна оценка беше между 6 и 8 милиона паунда. Кранах е един от малкото ренесансови художници, чиито творби се появяват редовно на пазара, поради което цените му са малко непоследователни. През 2011 г. "Drouot" излага друга „Нимфа“ (пряко свързана с картината на Кристис) на търг в Париж с оценка между 3 и 4 милиона евро, но творбата не е продадена, тъй като минималната цена не е достигната. Два от най-добрите творби на Кранах излизали на пазара през последните 20 години, „Бакхус във винената вана“ през 2011 г. и „Семейството на фавните“ през 2014 г., също не успяха да бъдат продадени. Идвайки от колекцията на Cecil & Hilda Lewis, „Нимфата на пролетта“ бе продадена за 9,45 милиона паунда. Много добър резултат, който предизвика аплодисменти от залата.

Резултатите от останалата част от търга бяха доста смесени. Красив пейзаж от Джейкъб ван Рюисдал бе продаден за3,4 милиона паунда, около три пъти повече от предварителната оценка, докато портрет от Антъни ван Дайк и натюрморт от Ян ден Уйл донесоха над 3 милиона паунда. „Хайделберг, с дъга“, ефектен акварел от Дж. М. В. Търнър, продаден през 2013 г. за 4,6 милиона долара, не успя да намери купувач, което бевторото най-голямо разочарование на търга.

В Сотбис търгът на картини на стари майстори едва успя да се възстанови след провала на своя звезден лот „Капитулацията на кралския принц по време на Четиридневната битка, 11–14 юни 1666 г.“, морска сцена от Вилем ван де Велде Млади, за който аукционната къща се надяваше да донесе между 4 и 6 милиона паунда. Въпреки най-добрите усилия на аукционера Хари Далмени, нито една оферта не надхвърли 3,2 милиона паунда и творбата - която точно преди десет години донесе 5,3 милиона в Сотбис Лондон не беше продадена.

Едно от запомнящите се събития на аукциона на Сотбис беше продажбата на „Изворът на любовта“ на Жан-Оноре Фрагонар, художник, който в последно време беше подценен от пазара. Творбата изобразява една от любимите теми на художника, който повтаря тази композиция в няколко картини, включително една, продадена през 1999 г. за 2,2 милиона долара. Версията в Sotheby’s, бледа и почти ефирна, беше продадена за 718 200 паунда, около три пъти повече от прогнозната цена преди продажбата.

Канова! Във време, когато аукционните къщи прекаляват с термина „шедьовър“, да видиш произведение, което със сигурност заслужава да бъде наречено шедьовър, излизащо на търг, е доста необичайно. Такова произведение с предварителна оценка по-малка от 10 милиона долара е доста странно, а още повече, когато не намира купувач - напълно неразбираемо. Това се случи с „Maddalena Giacente“ на Антонио Канова, която Кристис предложи на гореспоменатия търг за стари майстори с предварителна оценка между 5 милиона и 8 милиона паунда. Канова е, разбира се, един от най-важните скулптори в историята на западното изкуство и най-великият гений на неокласическото изкуство заедно с Жак-Луи Давид. А „Maddalena Giacente“ е произведение от изключително значение, завършено от художника малко преди смъртта му. Нищо от това не изглеждаше важно за колекционерите и никой не предложи минималната оферта за произведението.

Двете големи „суперзвезди“ в областта на античното изкуство бяха включени в еклектичния търг „The Exceptional Sale“ на Кристис. Египетска скулптура на Мехернефер и неговия син от 5-та династия имаше неофициална предварителна оценка за около 4 милиона паунда, много разумна предвид нейното значение и непобедим произход, тъй като е принадлежала на крал Джордж III (1738-1820). Невъзможно е да не си припомним рекордната (и силно противоречива) продажба на "Секемка", друга египетска статуя от 5-та династия, за 15,8 милиона паунда през 2014 г. Статуята на Мехернефер, не толкова известна като тази, беше продадена на търг за 6 милиона паунда, което е много силен резултат.

„Нимфата на пролетта“, Лукас Кранах Стария
„Нимфата на пролетта“, Лукас Кранах Стария
„Капитулацията на кралския принц по време на Четиридневната битка, 11–14 юни 1666 г.“,  Вилем ван де Велде Млади
„Капитулацията на кралския принц по време на Четиридневната битка, 11–14 юни 1666 г.“, Вилем ван де Велде Млади
„Maddalena Giacente“ на Антонио Канова
„Maddalena Giacente“ на Антонио Канова
Египетска скулптура на Мехернефер и неговия син от 5-та династия
Египетска скулптура на Мехернефер и неговия син от 5-та династия
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!