НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Смитсониън показа избраните проекти за нов учебен център и обновяване на Националния музей на авиацията и космоса на стойност 130 милиона долара (16.09.2022)
 Институцията приветства обратна връзка относно предложения от пет анонимни архитектурни фирми, наддаващи за проекта финансиран от Джеф Безос

 

Националният въздушен и космически музей на Смитсониън (NASM) във Вашингтон, окръг Колумбия, разкри избраните пет предложения за дизайн на Центъра за обучение на Безос на стойност 130 милиона долара, проект, който ще бъде реализиран с дарение от 200 милиона долара от основателя на Amazon Джеф Безос, най-голямото дарение, което институцията е получила от основаването си през 1846 г.

Музеят търси общественото мнение относно естетическата концепция на центъра, преди да обяви фирмата победител през следващите месеци. Предложенията на петте анонимни фирми могат да бъдат разгледани до 19 септември. Проектът е планиран да бъде завършен през 2023 г., като сградата се очаква да бъде открита през 2026 г., което съвпада с 50-ата годишнина на NASM.

Мястото на разрушен ресторант със стъклени стени, проектиран от покойния архитект Гьо Обата и неговата фирма Hellmuth, Obata & Kassabaum (сега известна като HOK) през 1988 г., ще бъде използвано за новия образователен център. Комплексът ще обхваща три етажа и 50 000 кв. метра, включително изложбени пространства, ресторант, тераса на покрива и обсерватория.

Някои от предложенията включват структура, вдъхновена от пчелна пита с елементи, повлияни от Международната космическа станция и телескопа James Webb; луковичен купол, напомнящ на ракетни кораби; и дизайн, повлиян от спиралните модели на Млечния път.

Дарението от Безос, който основа космическата компания Blue Origin през 2000 г., ще финансира частично текущото обновяване на NASM, който притежава най-голямата колекция от авиационни и космически артефакти в света.

„Смитсониън играе жизненоважна роля в разпалването на въображението на нашите бъдещи строители и мечтатели“, каза Безос в изявление относно проекта. „Всяко дете се ражда с голям потенциал и вдъхновението е това, което отключва този потенциал. Моята любовна връзка с науката, изобретенията и космоса направи това за мен и се надявам, че този подарък ще направи това за другите.

.
.
.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!