НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Изложба на музея "Метрополитън" събира отново два шедьовъра на Ван Гог след 120 години (16.12.2022)
 Музеят на изкуствата Метрополитън в Ню Йорк разкри, че следващата година ще проведе забележителна изложба на творби на Винсент ван Гог, фокусирана върху криволичещите кипариси, които доминират в композициите на холандския художник през последните години от живота му в Южна Франция, от първите му наблюдения в Арл до творбите, които е направил в лудницата в Сен Реми.

Изложбата, която ще може да се види от 22 май до 27 август 2023 г., е една от няколкото изложби в световен мащаб, които отбелязват 170-тата годишнина от рождението на Ван Гог следващата година, но първата в историята, която разглежда отблизо отличителните дървета, станали емблематични мотиви на неговата творческа работа.

Кипарисите са „най-известните дървета в историята на изкуството“, които Ван Гог е уловил със „свирепа сила и изразителност, рисувайки ги по толкова различен начин“, казва на пресконференция директорът на Мет - Макс Холейн.

Изложбата ще включва около 40 картини и рядко срещани рисунки и илюстрирани писма, повечето от които никога не са пътували извън колекциите, в които се намират или никога не са били излагани заедно. Тя обединява два шедьовъра за първи път от 1901 г., когато картините са били посмъртно изложени в Galerie Bernheim Jeune в Париж:  първата плодотворна картина "Пшенично поле с кипариси" от колекцията на Мет, която не може да напусне помещенията поради условията на придобиването й и "Звездната нощ" на Музея за модерно изкуство (и двете от юни 1889 г.).

Сред другите значими произведения, които ще бъдат представени са "Пшенично поле с кипариси" (септември 1889) от Националната галерия в Лондон, "Селски път в Прованс през нощта" (май 1890) от музея Kröller-Müller в Отерло и произведения от Art Institute, Чикаго, Бруклинския музей и музеят на Ван Гог в Амстердам.

„Кипарисите на Ван Гог отдавна пленяват нашето внимание и благоговение [и] малко мотиви ще станат по-характерни за творчеството му и ще завладеят повече въображението му“, каза Сюзън Алисън Щайн, куратор на европейските картини от 19-ти век в Мет. „Енергията и връзката между творбите ще бъдат представени с очарователни нови детайли от технически проучвания.“

Кипарисите на Ван Гог, 22 май-27 август 2023 г., музей на изкуствата  Метрополитен, Ню Йорк

.
.
.
.
.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!