НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Орда от маймуни се спуска в залата Карлоун в Белведере (23.12.2022)
 Магически хибриди между човек и животно населяват скулптурния свят на художника от 2000 г. насам. Лудуващите маймуни, включващи части от човешкото тяло, са едновременно диви, еротични, агресивни и причудливи, човешкото лице е на самия художник – то е или страдащо, или екстатично. Съществува преобладаващо впечатление за амбивалентност, за привличане и отблъскване, както и за други често противоречиви импулси и подбуди.

От египетски сфинксове и божества, гръцки кентаври, Метаморфозите на Овидий до русалките в приказките, химерите предизвикват очарование от незапомнени времена. Метаморфозата на Франц Кафка е може би най-известният пример от съвремието и е източник на вдъхновение за художника.

Monkeys е създаден за период от няколко години чрез сложен процес. Преходите между човек и животно вече не се виждат - Рона Пондик изследва произведения на старите майстори в стремежа си да постигне това безупречно изпълнение. С най-голяма прецизност художничката отлива части от собственото си тяло или глава, използвайки 3D технология, за да намали размера на отливките. Тя ги обединява с ръчно изваяни тела на животни, за да създаде своите хибриди на човек-животно. Частите на човешкото тяло са реалистични, докато животинските са гладки и плавни. Движенията на маймуните и сложната динамика на взаимодействието им в плетеница от същества привличат зрителите. Бароковите скулптури на Джан Лоренцо Бернини оказват важно влияние в това отношение. Както виждаме в изкуството на Бернини, всичко в работата на Пондик изглежда се разтваря в плавно движение и само чрез обикаляне около скулптурата може да бъде обхваната нейната цялост.

Рона Пондик развива многостранно и вълнуващо скулптурно творчество повече от четиридесет години. Нейната отправна точка бяха хората – тялото и символични предмети като легла, обувки, фотьойли и бебешки бутилки, но от края на 90-те години природата намери своя път в работата й под формата на дървета и животни. Тя винаги включва символични и метафорични значения с психологическа цел.

Американската скулпторка е родена в Бруклин, Ню Йорк, през 1952 г. Учи при Ричард Сера в училището по изкуства на Йейлския университет, завършва през 1977 г. От 80-те години на миналия век тя се радва на международен успех с много самостоятелни изложби, включително изложби в Израел музей, Йерусалим; Galleria d’Arte Moderna Болоня; Rupertinum, Залцбург; и Музея за съвременно изкуство Кливланд. Работата й е показвана и на множество биеналета, включително Биеналето на Уитни, Ню Йорк, Биеналето в Лион, Биеналето в Йоханесбург, Сонсбек и Биеналето във Венеция. Рона Пондик живее и работи в Ню Йорк.

.
.
.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!