НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Художници съдят създатели на изкуствен интелект, създаващ изображения (20.01.2023)
 Група художници са подали колективен иск срещу създателите на генератори на изображения, базирани на алгоритми за изкуствен интелект (ИИ). Обвинението е, че системите са откраднали милиарди изображения, защитени с авторски права, които са били използвани за обучението им - авторите на изображенията не са били компенсирани и не е било поискано тяхното съгласие.

Искът е заведен от името на Сара Андерсен, Кели Маккернан и Карла Ортис, които са представлявани от адвокатската кантора на Джоузеф Савери, а ответниците са Stability AI, Midjourney и DeviantArt. Stable Diffusion на Stability AI, DreamUp на DeviantArt и базираните на изкуствен интелект генератори на Midjourney могат да създават изображения, които имитират почерка на художник от текстово описание. Такива системи се появяват все по-често, като понякога предизвикват остри отрицателни реакции от страна на артистичната общност.

Компанията OpenAI, която управлява DALL-E, не фигурира в списъка с обвиени, тъй като не казва на какви данни е обучила платформата, но казва, че лицензира част от тях от големи магазини за снимки като Shutterstock. Законността на други подобни системи, включително Stable Diffusion, все още не е разгледана в съда, но представителят на ответника вече има опит в противопоставянето на разработчици на изкуствен интелект - фирмата вече е съдила платформата GitHub, която е създала генератора на код за изкуствен интелект Copilot.

Някои от твърденията на ищците звучат донякъде съмнително от техническа гледна точка, отбелязва Ars Technica. Например те наричат моделите на изкуствения интелект, които генерират изображения, "нищо повече от усъвършенстван инструмент за създаване на колажи", а самите изображения са изцяло базирани на използваните при обучението, т.е. са техни копия.

Но по-малко технически сложните обвинения звучат по-убедително. Сред тях са незаконна конкуренция, включваща машинно копиране на стила на даден изпълнител, и нарушаване на правото на публичност - когато генерира изображение в определен стил, системата не иска разрешение от автора на този стил. В крайна сметка ищците искат да докажат, че ответниците се обогатяват незаконно от материала, защитен с авторско право. Изпълнителите искат обезщетение за вреди и съдебна забрана за по-нататъшни действия на ответниците, нарушаващи правата им.

.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!