НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Олга Коста — втората Фрида Кало (03.03.2023)
 Творчеството на един от най-известните художници на мексиканския модернизъм, след Фрида Кало, разбира се, се показва в нейната родина — в Лайпциг, Германия. Експозицията озаглавена «Олга Коста. Диалози с мексиканския модернизъм» ще продължи до 26 март в Музей на изобразителното изкуство.

В Германия творчеството на емигрантката от Лайпциг Олга Коста (1913–1993) на практика е забравено, но в Мексико тя се счита за една от главните представителки на местния модернизъм, въпреки че, разбира се, отсъпва по популярност на Фрида Кало (нейни произведения също са включена в експозицията, отразяваща контекста на епохата). Върху най-популярната картина на Коста, «Продавачка на плодове» (1951), са изобразени 58 различни вида плодове, а продавачката стиска в ръката си розовата питая, разрязана, за да достигне меката част със семената. Творбата е изпълнена за държавна поръчка и замисълът й е да демонстрира изобилието и богатството на страната; някога, тя дори е рисувала корици на учебници за първокласници. Произведенията на Олга Коста за първи път се показват в Европа, в родния й Лайпциг.

Родителите й, евреи по произход, напускат Украйна, която тогава била част от руската империя, още до Първата световна война. Първоначално те се пренасят от Одеса в Лайпциг, където преминава ранното детство на Олга, а след това емигрират в Мексико, когато тя е на 12 години. Тя започва да учи изкуство в Академията на Сан Карлос, но напуска само след три месеца, за да помага в издръжката на семейството си. По време на краткото й пребиваване в художественото училище тя се запознава с художника и активист Хосе Чавес Морадо, за който се омъжва през 1935 година. Бракът й с него я включва в културната и интелектуална сцена на Мексико и тя започва да развива способността си да рисува сама, с насърчение от съпруга си. Изложбата и каталога са посветени на любимите й теми: пищни пейзажи, портрети на местни жители, растения, скулптури и натюрморти.

.
.
.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!