НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
1,252 млн. паунда за графика на Мунк на търг в Лондон (14.07.2010)
1, 256 млн. паунда плати неизвестен колкеционер за графиката „Мадона” на Едвард Мунк (1863-1944) на търг в аукционна къща „Бонъм” Лондон на 13 юли. Това е най-скъпият отпечатък, продаден във Великобритания и на втората най-висока цена в жанра в целия свят. Най-скъпата графика в света досега пак е на Едуард Мунк, но изтъргувана в Осло - през 2007 г. там е разиграна творбата „Вампир ІІ” за 1, 256 милиона паунда.
Очакваната цена за „Мадона” беше едва половин милион паунда. Произведението е част от версиите на една и съща графика, които Мунк прави. То изобразява Мадоната в своя унес, гола до кръста на фона на ореол, изрисуван в синьо, зелено и червено. По червената правоъгълна рамка пълзят сперматозоиди, а от долния ляв ъгъл на картината се подава ембрион, направил странна гримаса.
По-късно Едвард Мунк маха ембриона от същото произведение и дорисува една ръка на Мадоната. Отпечатъкът е подписан и оцветен на ръка от автора.
Едвард Мунк, смятан за един от създателите на експресионизма, е роден в Норвегия през 1863. Освен като знаменит живописец, той е сред художниците, които правят най-много иновации в графичното изкуство. В света са известни едва няколко негови отпечатъка, оцветени лично от Мунк, което вероятно е една от причините за високата им цена.
Модел за Мадоната в това произведение е неговата любовница Дагни Джуъл, една от фаталните жени на Европа в края на ХІХ и началото на ХХ век. Мунк я рисува непрекъснато между 1895 и 1902. В крайна сметка хубавицата е застреляна от свой млад любовник в Тбилиси, когато е едва на 33.
Изтъргуваната графика бе в отлично състояние и не е сменяла собственика си повече от 100 години, твърдят от „Бонъм”.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!