НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Петер Поч пристига в България с проекта "Лице в лице" (05.05.2023)
 Един от най-известните съвременни плакатисти - Петер Поч (Унгария) пристига в България по покана на Международното триенале на сценичния плакат в България

С проекта "ЛИЦЕ В ЛИЦЕ" на Петър Поч ще бъдат открити две изложби в градовете София и в Бургас. Световноизвестният плакатист ще участва и в отворени ателиета, организирани са срещи със студенти и негови колеги.

Плакатистът Петер Поч се занимава с теми, с които изразява личното си мнение и позиция. Неговата техника на остроумната, гротескна и болезнена импровизация е част от характера му и се проявява в темите и изображенията му.

Въпреки че използва широк набор от решения, той е майстор, чието творчество може да бъде безпогрешно разпознато и неслучайно е поставян сред най-влиятелните имена в света на съвременния световен плакат.

Изложбите, които ще бъдат показани в България представят две тематично групирани направления в неговото изкуството:

Първата изложба "СОЦИАЛНИ ПЛАКАТИ" се открива на 9 май от 18:00 ч. в най-новата изложбена зала на Национална художествена академия, зала "Тераса", Нов учебен корпус на НХА София на ул. Шипка №1 и ще продължи до 19 май 2023 г.

Втората изложба "Плакати за културни събития" се открива на 11 май, 18:00 часа, фоайе НХА - Филиал Бургас, Магазия 1, Пристанищен комплекс Бургас и ще може да бъде видяна до 31 май 2023 г.

Световно признатият автор Петер Поч дарява внушителна колекция от 135 плаката, представящи творчеството му от последните десетилетия, на фонда на Международното триенале на сценичния плакат - София.

за изкуството на Петер Поч

Плакатите на Поч изразяват неговата творческа, политическа и социална позиция на ангажиран художник. Те създават неповторим диалог със зрителя и заживяват самостоятелен живот на художествени произведения отвъд конкретното си предназначение - живот, по-дълъг от продуктите или събитията, заради които са създадени.

В плакатите си Поч развива една много лична и нетипична иконография, населена от зооморфни същества, животни, растения, птици и книги, очи и метрономи, знамена и капани за мишки, демони и мъченици, моливи и колесници, кръстове, знаци и много различни предмети.

Скулптирани и ръчно оцветени, всички те се преливат, разменят си местата и се превръщат в мощни символи с цялостно въздействие и неповторима индивидуалност. Петер Поч е визуален драматург, който населява плакатите си с герои и драми, истории и сложна система от символи.

 

Чрез своето изкуство авторът коментира сериозно и задълбочено социалната и особено политическата ситуация в Унгария и Източна Европа. За него плакатът е огледало на реалността и катализатор за промяна. Творбите му, фокусирани върху значими социални проблеми, са честни до крайност и безкомпромисни в своите образи-присъди.

.
.
.
.
.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!