НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Приказната Вселена на Вълчан Петров в Пловдив (12.05.2023)
 Ретроспективна изложба на художника Вълчан Петров се откри, седмица преди рождения ден на автора, в Зала "2019" на Градската художествена галерия - Пловдив на ул. "Гладстон"32 и ще продължи до края на месеца.

Изложбата е под надслов "Душата ми в храма“. 

Едва ли има почитател на изобразителното изкуство у нас, в чието съзнание името на Вълчан Петров да не извиква представата за неговите образи и сюжети, преплитащи в удивителна хармония езически и християнски символи, европейска античност и световни пантеистични вярвания.

Вълчан Петров е неотделим от Пловдив, казва изкуствоведът и траколог проф. Иван Маразов. Според определението му, през годините художникът опитва да обхване и пресъздаде космоса като художествен образ: 

Неговите творби са достойни за една митология. Търсенията на твореца през годините са довели до наследяване на основни кодове на културите по нашите земи и на света.  Изкристализирал е образът на България, който представлява основа на едно модерно българско самосъзнание. 

Вълчан Петров е роден в гр. Хисар пре 1947. Завършва художествена гимназия и Художествена академия в София, специалност стенопис при професорите Георги Богданов и Мито Гановски. Член е на СБХ и IAA.Преподавал е в художествената гимназия в Пловдив и е бил директор на Държавната художествена галерия в Пловдив. В момента е художник насвободна практика. Твори в областта на изящните и монументални изкуства.

“Опитвам се да чуя шепота на времето и да го превъплатя в съвременна пластична форма. Вълнуват ме нашите духовни корени. Преоткривайки ги, бих искал те да бъдат възродени в платната ми за бъдещето. Вярвам, че призванието на твореца е да “очовечи” божествеността, за да стане тя достъпна за сърцето и разума на всеки един човек на Майката земя” казва Вълчан Петров

 

“Поне трима художници от това поколение заслужават определението “гениални”. И това са Атанас Яранов, Димитър Казаков и Вълчан Петров. И при тримата една мощна идея минава през цялото им творчество и презцелия им живот. И при тримата художественото своеобразие на формата ги поставя извън всичкихудожествени движения и школи на времето...”  Владимир Свинтила

.
.
.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!