НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
70 години НГПИ "Св. Лука" в СБХ (19.05.2023)
 Основното събитие за отбелязване на годишнината от създаването на Националната гимназия за приложни изкуства е откритата на 17 май 2023 г. в централната сграда на Съюза на българските художници на ул. „Шипка“ 6 в София представителна изложба с творби на ученици от всички специалности. Учебните творби са създадени през последните пет години под ръководството на преподавателите по специалните предмети, живопис, скулптура и рисуване.

Изложбата откри Любен Генов, председател на СБХ. Присъства зам.-министърът на културата доц. д-р Пламен Славов, който приветства учениците и учителите от училището и връчи грамота за принос в развитието на българската култура и образование на НГПИ „Св.Лука“. Приветствие от името на Ректора на НХА в София поднесе доц. Мирослав Богданов, декан на Приложния факултет, а гости бяха зам.-ректорите проф. Николай Младенов, проф. Свилен Стефанов и доц. Роберт Цанев. Поздравителен адрес и плакет от името на д-р Ваня Кастрева, началник РУО София-град връчи Ваня Станчева, старши експерт в РУО София-град. Топли думи към учениците, преподавателите и гостите отправи директорът на училището Лилия Балева.

Експозицията, в която ученици от всички специалности на Национална гимназия за приложни изкуства "Св. Лука" - София представят най-добрите си творби ще продължи до 2 юни, на ул. Шипка 6.

Националната гимназия за приложни изкуства "Св. Лука" в София е културна институция с история и утвърден авторитет сред училищата по изкуствата и висшите художествени институти в страната. Тя носи името на Свети Лука - основоположник на християнската живопис и покровител на изкуствата. Основана през 1953 като малко занаятчийско училище в покрайнините на града, днес тя е със статут на Национална гимназия и от 2008 се помещава в сграда - архитектурен паметник на културата, строена през 1922-1929 по проект на арх. Михаил Пушкаров.

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!