НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Съюзът на художниците отбелязва 90-годишнината на акад. Светлин Русев (16.06.2023)

 Изложба, посветена на 90-годишнината от рождението на големия български художник Светлин Русев, отвори врати в галерията на СБХ на ул. „Шипка“ 6. Любен Генов и Десислава Минчева откриха изложба с произведения на художника Светлин Русев те ще могат да бъдат разгледани до 5 юли включително.

Експозицията продължава традиция, поставена от самия Светлин Русев, който всяка година на 14 юни – неговия рожден ден, организираше изложба от свои творби. Сега на „Шипка“ 6 ще може да бъде видяна селекция от представителни произведения на художника, собственост на общински и градски галерии в България. Изложбата търси емоционалната и духовната памет за Светлин, за неговата мащабна, всеобхватна деятелност, белязала българската култура през последните 60 години, посочват от СБХ. Като художник той остави огромно по своя пластичен заряд и духовен обем творчество – мащабно, монументално, епично, с дълбок хуманен патос.

Преди 30 години Петър Увалиев – интелектуалец от европейска величина, пише на Светлин Русев:

„Скъпи ми Светлине,

Внушителният строй на картините ти в спокойната галерия („Сладки води” – Лондон) така смутиха уталожения ми естетичен компас, че иначе невъзмутимата му стрелка почна лудо да се люшка между Източна Европа, където съм роден, и Западна Европа, където ще умра. Не е ли уж казано, че Изтокът си е Изток и Западът си е Запад и че те никога няма да се съберат? И ето, че по чудо те се сплитат в твоето творчество: самоуверената разсъдъчност на Запада, родена и откърмена от Ренесанса, се съчетава с езотеричната възвишеност на източноевропейските икони, за които всички гледки на неодухотворената материя са шифрован полет към най-високия от високите върхове на духа“.

По-вярна характеристика на творчеството на Светлин Русев в няколко реда едва ли може да се даде…

Светлин Русев е роден на 14 юни 1933 г. в плевенското село Върбица. Завършва живопис във Висшия институт за изобразително изкуство „Н. Павлович“ (днес Художествена академия) през 1959 г. при проф. Дечко Узунов. От 1975 г. е професор там. В периода 1973 – 1985 Светлин Русев е председател на Съюза на българските художници, а през 1985 – 1988 – и директор на Националната художествена академия. От 2003 г. е академик на БАН. Освен това е член-кореспондент на Академията за изящни изкуства в Берлин, почетен председател на АИАП в Париж, почетен член на „Кюнстлерхаус“, Виена, и др.

Като ръководител на художествения живот у нас, като политическа и обществена личност Светлин Русев е запомнен като противоречива фигура, но с безспорни заслуги за откриване и утвърждаване на нови таланти и като колекционер на изкуство, което прави достояние и на широката публика.

Освен у нас Светлин Русев е представял свои самостоятелни изложби в Москва, Ленинград, Мексико, Будапеща, Варшава, Букурещ, Берлин, Виена и др. Негови творби са изложени в Националната галерия в София и са част от сбирките на много художествени галерии и частни колекции в България и чужбина. Монументални стенописи на Светлин Русев украсяват фоайето на Централна гара в столицата, зала в Националния дворец на културата, църквата на Ванга „Света Петка българска“ в Рупите и др.
.
.
.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!