НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Фантастична картина на Климт продадена за 108,7 милиона долара (30.06.2023)
 В Ню Йорк миналия месец се забеляза липсата на произведения на „суперзвезди“ в сравнение с предишни години, като нямаше произведения не само с цена от 100 милиона долара, но и дори с предварителна оценка над 50 милиона долара. Юнските търгове в Лондон в това отношение също биха били доста постни, ако не беше включването в последния момент на „Дамата с ветрило“, една от най-важните творби на Густав Климт, появила се на пазара последно време.

Смятана, заедно с „Булката“, за последната творба, нарисувана от Густав Климт преди смъртта му през 1918 г., и може би една сред  200-те най-ценни картини в частни ръце, „Дамата с ветрило“ е отлично и много важно произведение на Климт, което дойде на търга с предварителна оценка от около 80 милиона долара (65 милиона британски лири). По отношение на важността може да се счита, че превъзхожда „Брезова гора“, която донесе над 100 милиона долара на вече легендарния търг на колекцията на Пол Алън миналия ноември, имайки предвид, че тази картина има предимството да идва от колекция със страхотно „родословие“ . Въпреки че е по-малка по мащаб, тя е много по-интересна от „Портрета на Миа Мунк“, продаден на търг през 2010 г. за почти 19 милиона паунда. Тя обаче не достига нивото на двата портрета на Адел Блох-Бауер – и двата принадлежащи към „златния период“ на художника – продадени за доста над 100 милиона долара през 2006 г. и 2016 г. На 27 юни „Дамата с ветрило ” донесе 108,7 милиона долара/ 85,3 милиона паунда, малко над цената, постигната миналата година от “Брезовата гора”, което е едновременно изненадващо и  удовлетворяващо.

Самоличността на модела в „Дама с ветрило“ е неизвестна, въпреки че има различни теории кой може да е. Сотбис отбелязва, че „трансценденталното понятие за женственост – вечната жена  има дълго наследство, вдъхновяващо поколения художници и някои от най-известните творби, рисувани някога. Климт прегръща този идеал, като същевременно го модернизира. Неговите жени са красиви и по-специално неназованите портрети са архетипни, но неговите изображения са пълни със сложност и нюанси. Неговите жени предават характер и независимост, докато телата им предполагат пасивност; изражението на лицата им „noli me tangere“ създава дистанция, но гъвкавостта на кожата им предизвиква скрита еротика. Това са противоречия, които в много отношения капсулират позицията на жените във виенското „fin de siècle“ общество.

Подобно на други къснипроизведения на Климт, ориенталският фон в „Дама с ветрило“ има особено значение (нещо, което вероятно представлява особен интерес за азиатските купувачи). На 27 юни картината беше продаден на азиатски купувач! В прессъобщение, Сотбис подчертава, че в тази работа Климт „дава пълен израз на пълното си очарование от китайското и японското изкуство и култура. Известно е, че пищни, копринени кимона и китайски дрехи са били предпочитаното от него облекло, а домът му изобилствал с красиви предмети от Изтока“

.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!