НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Десетте най-скъпи скулптури в света (19.07.2010)
Пазарът на скулптури държи необикновено високи цени, сочи статистика на artprice.com.
Днес дори бронзовите произведения, макар и „тиражни” творби по дефиниция, се продават повече и по-скъпо от живописта на Пикасо. 4 нови ценови рекорда бяха поставени в жанра от началото на 2010 досега. 3 от тях са за произведения на Алберто Джакомети. На върха е неговият бронзов „Крачещ човек”, изтъргуван за 92,5 млн. долара. Предишният рекорд бе за „Мадам Л. Р.” На Константин Бранкузи, купена за $ 33,3 млн. през февруари 2009, който сега е изместен чак на четвърто място. Друга работа на Бранкузи пък е шеста в класацията.
Скулптури на Джакомети в момента заемат 1,2, 7 и 8 позиции.
През юни 2010 „Глава” на Амадео Модилияни достигна 46, 6 млн. долара на търг на Кристис в Париж. Резултатът заема трето място и утрои очакваната цена за тази работа. Предишният рекорд за скулптура на Модилияни пък бе едва 3,5 млн. долара, почти 10 пъти по-нисък от сегашния.
Най-скъпият живописец в света Пабло Пикасо е на пето място като скулптор с неговата „Глава на жена”, продадена за 27 млн. долара от Сотбис, Ню Йорк през 2007. Така испанецът е в челните позиции във всички арттехники.
На 9то място са „Цветята-балони” на Джеф Кунс. Това е и единствената съвременна работа, стигнала до челната десятка на най-скъпи скулптури. Десети е американецът Дейвид Смит, с работата Cubi XXVII.
Първо място - Крачещият Човек на Джакомети /1960/
Първо място - Крачещият Човек на Джакомети /1960/
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!