НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Арт фестивал затваря улици в Старо Търново (18.08.2023)
 Старият град на Велико Търново и крайбрежната зона около Янтра за три дни стават активна артистична сцена. 80 различни събития ще се случат във второто издание на общностния фестивал „48 часа Варуша юг“ от днес до неделя. Възстановяване на атрактивен крайбрежен маршрут, изложби на световни творци, отваряне на забравени сгради – архитектурни шедьоври, много музика, театър, игри и веселие ще завладеят главната улица на Велико Търново, която ще стане пешеходна за няколко часа. 

В разгара знойното лято Велико Търново „ври и кипи“ от музика, различни арт прояви, творчески работилници, изложби, занимания за малки и големи. Те са част от общностния фестивал „48 часа Варуша юг“, който за второто си издание събира 80 прояви, организирани от ентусиазираните млади хора от клуб „Там“ с подкрепата на Община Велико Търново.

Такова общностно събитие Велико Търново не е имал от години, сподели Нелина Църова, директор на общинската дирекция по култура и туризъм:

„Тази година програмата е още по-богата, още по-разнообразна. Ценното на този тип събития е, че обединяват различни жанрове на изкуството, различни възрастови групи и това, че хората го правят заедно, е, може би, най-ценното“.

Ще се случат няколко интересни изложби и пърформанси, в които ще участват Михаил Михайлов, представил България на Венецианското биенале през миналата година, ще има пространствени инсталации в няколко от галериите, а цялото баскетболно игрище в Американския колеж ще бъде преобразено с графити.

За първи път ще бъде представено предстоящото триенале за съвременно изкуство на Източните Балкани, разказа кураторът Мартина Йорданова:

„Това е един проект, който е организиран от Снежана Кръстева, световно известен куратор, който до миналата година работеше в музей в Москва. Заради военните действия на Русия, тя се върна отново да живее в България, музеят е затворен. Да се радваме, че тя е тук и инициира този прекрасен проект, който ще обхване съвременно изкуство в триразлични града – Велико Търново, Варна и Русе“.

Според архитект Радомир Данков голямата тема, която обединява всички събития във фестивала „48 часа Варуша юг“, е формирането на архитектурна чувствителност, а един от инструментите е социализирането на архитектурното, културното и природното наследство на Велико Търново:

„Едно от нещата, които правим в тази посока, е, че ще бъдат отворени две сгради, които, може би, десетки години не са имали публичен достъп. В тях ще се случат две изложби. Едната е Йоновият хан, а другата е лична фамилна къща срещу Бейския мост под Царевец“.

На срещата в Йоновия хан ще бъде представен сборник с фотоси и разкази на бездомници, които са се били настанили в него, в дискусията ще участват собствениците на обекта, архитекти, граждани и представители на Националния институт за недвижимото културно наследство.

Благодарение на фестивала, Велико Търново ще се сдобие с още една пешеходна зона, допълни арх. Данков:

„Като с помощта на Община Велико Търново ние ще направим възможен един забравен маршрут, който започва от улица „Крайбрежна“ и покрай железопътния мост стига до паметника на Асеневци и художествената галерия „Борис Денев“. По този начин две от основните токи на фестивала – самата зона „Варуша юг“, плажът на Янтра и паметникът на Асеневци, ще бъдат достъпни пешеходно за около 10, максимум 15 минути“.

Арт групата „Дупини“, в която са световно признати творци, издирва стари снимки от вътрешността на Колюфичевата черква „Свети Спас“ от преди разрушителното земетресение през 1913 година и с тях през нощта ще направи прожекция върху руините на храма.

С концерт на църковни песнопения във фестивала се включва и друг православен Фичевски храм във Велико Търново – черквата „Св. Николай“ и нейният предстоятел протойерей Славчо, за да популяризират мащабната дарителска капания за набиране на средства за ремонт на сградата. 

Плажът на Янтра, който беше възстановен миналата година специално за фестивала, остава едно от притегателните места за посетителите и тази година. Спорт, музика, игри за малки и големи ще има и там през фестивалните дни.

.
.
.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!