НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Гагосян обяви глобално представяне на Тецуя Ишида (01.09.2023)
 Галерия Гагосян обяви глобалното представителство на Тецуя Ишида, съвместно с фондацията на художника. За да отбележи връзката, тази есен галерията ще представи най-изчерпателната изложба на творбите на художника, организирана извън Япония, и първата му изложба в Ню Йорк. Подготвена от Сесилия Алемани, Tetsuya Ishida: My Anxious Self ще бъде открита на 12-ти септември в Гагосян, 555 West 24th Street.

Активен като художник само едно десетилетие, Тецуя Ишида (1973–2005) създава завладяваща група от произведения, пропити с дълбоко чувство на отчуждение и емоционална изолация от съвременния свят. Навършвайки зряла възраст през 90-те години на миналия век, ера на национален икономически упадък, известна като „Изгубеното десетилетие“ на Япония, той създава изкуство, което предава безпокойство, отчуждение и безнадеждност.

Прецизно детайлните, сюрреалистични картини и графични произведения на Ишида често включват герои, които приличат на художника или негови заместители, представени като анонимни студенти или служители с бели якички, заплетени в абсурдни кошмарни сценарии. Сливайки човешката анатомия с характеристиките на животни, машини и предмети, те образуват остри алегории, които драматизират и критикуват дехуманизиращите социални и технологични сили.

 

През последното десетилетие, Гагосян изигра жизненоважна роля в представянето на работата на Ишида извън Япония, като се започне с изложбата на галерията през 2013 г. в Хонконг, първата му изложба извън родната му страна. Ник Симунович, старши директор на Гагосян в Азия, отбелязва: „За първи път се запознах с работата на Ишида преди повече от петнадесет години и веднага бях пленен. Имахме късмета да организираме първата изложба на негови картини извън Япония в Хонг Конг през 2013 г. и реакцията беше изключителна, което доведе до показване на творбите му по целия свят. Ишида създаде малко над двеста творби през живота си и за нас е истинска чест да представим повече от осемдесет картини в Ню Йорк на петдесетата годишнина от рождението му.“

Изложбата в Ню Йорк ще включва картини от имението Тецуя Ишида, забележителни частни колекции и Музея на изкуствата на префектурата Шизуока в Япония. Включващ произведения от цялата кариера на художника, My Anxious Self е организиран в пет части, всяка от които заема отделна стая. Заедно тези групи представят редица психологически и социологически теми, които Ишида изследва.

Тецуя Ишида е роден в Яйзу, Япония, през 1973 г. и умира в Сагамихара, Япония, през 2005 г. Баща му бил в парламента на страната, а майка му обикновена домакиня. Тецуя започва да рисува в ранна възраст и на 11 години работата му е забелязана на фестивала за детски рисунки „Манга за правата на човека“ (манга - японски комикси). На 18-годишна възраст младежът кандидатства в Токийския университет по изкуствата Мусашино и постъпва във факултета по дизайн, въпреки всички забрани на родителите си, които не споделят неговите хобита. Те категорично настояват младежът да стане учител или химик. Този натиск не спира художника, но се отразява в бъдещите му картини. Родителите му, никога не се примиряват с избора на сина си и отказват да му помогнат в новия живот.

По време на кратката си творческа кариера Тецуя получава шест първи награди, включително три Гран При, на най-големите изложби за съвременно изобразително изкуство в Япония. През 1996 г. се състоя първата самостоятелна изложба на Тецуя Ишида в Токио. Впоследствие работата на Ишида е изложена на множество самостоятелни и групови изложби (включително салона на Кристис през 1998 г.).

.
.
.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!